Toen u voor het eerst een ontwerp maakte voor uw bedrijf, wilde u dit zo aantrekkelijkheid mogelijk laten zijn voor uw klanten. U wist dat u maar één kans had om een goede eerste indruk te maken op uw potentiële klanten, dus uw website moest er perfect uitzien. U bracht er een aantal prachtige visuele elementen in aan, gebruik makend van HTML5 of Javascript, en uw wachtte op het internetverkeer dat binnen zou stromen.

Helaas, ondanks al het werk dat u in het uiterlijk van uw website hebt gestoken, kwamen er niet zo veel mensen op af als u gehoopt had. In zo’n geval vraag u zich misschien af wat u verkeerd gedaan hebt. Wat betreft het uiterlijk van uw website misschien wel helemaal niets, maar misschien bevat uw website, omdat er zo veel afbeeldingen op staan, niet genoeg tekst voor Googlebot (Googles programma dat webpagina’s ontdekt) om te lezen. Dat wat Googlebot leest bepaalt de relevantie van uw pagina’s en vormt – tot op zekere hoogte – een soort rangschikking van uw pagina. Tweet Dit

Om te zien wat er van uw website door Googlebot wordt gelezen, moet u kijken naar de Google Cache van elke pagina.

WAT IS GOOGLE CACHE?

U kunt van alles in de zoekbalk van Google intypen en vervolgens op enter drukken. Laten we als voorbeeld nemen dat u gezocht hebt naar een populaire nieuwssite als Nu.nl. Als Google u de zoekresultaten toont, krijgt u een reeks titels en media met metabeschrijvingen die er ongeveer zo uitzien:

 

U ziet de primaire URL met een klein groen pijltje ernaast. Als u hierop klikt, wordt u verwezen naar het meest recente screenshot dat Googlebot genomen heeft. Dit zal er waarschijnlijk ongeveer zo uitzien:

 

Dit snapshot ziet er waarschijnlijk net zo uit als uw actuele pagina, maar merk op dat er aan de linker bovenkant een knopje zit voor de “Tekstversie”. Als u hierop klikt, ziet u exact wat Googlebot ziet.

Als u op de link klikt, ziet u dat Googlebot geen foto’s kan lezen, alleen maar tekst. Als u dus code voor uw website creëert, moet u ervoor zorgen dat er tekstelementen in staan die Googlebot kan lezen. Uw pagina’s moeten dus goede informatie bevatten. Wanneer die gecombineerd wordt met doelgerichte sleutelwoorden en sterke titels, zal Googlebot de pagina als relevant beschouwen. Tweet Dit

Zorg er wel voor dat u uw pagina niet met zoektermen overspoeld. Googlebot kan deze namelijk zien en als u te veel zoektermen aan uw pagina toegevoegd hebt, zal Googlebot ervan uitgaan dat uw pagina te zeer op SEO gericht is, wat zeer schadelijk kan zijn voor uw rangschikking.

HOE GOOGLE CACHE DE RELEVANTIE VAN UW PAGINA WEER KAN GEVEN

Als Googlebot ziet dat uw website zeer relevantie en deskundig is, dan zal hij deze vaker indexeren. U kunt zien hoe vaak dit is gebeurd aan de hand van uw Google Cache. U kunt deze informatie vinden in het blauwe boxje dat verschijnt als u op de cache link hebt geklikt.

Als de laatste cachedatum vandaag was en de volgende update voor morgen ingepland staat, weet u dus dat uw pagina als zeer relevant wordt beschouwd. Google vindt uw website belangrijk genoeg om dagelijks te updaten, omdat hij gezien heeft dat online lezers van uw website profiteren. Hij wilt ervoor zorgen dat uw inhoud beschikbaar blijft, zelfs als uw website offline is of als uw servers niet werken, en slaat dus een kopie op.

Google zal ook vaker uw site bekijken en opnieuw cachen als u regelmatig nieuwe content plaatst. Als de kwaliteit van uw content maar hoog blijft, zal de frequentie waarop uw nieuwe content plaatst de rangschikking van uw website verbeteren.

Google [zal niet] echt een ‘boete’ sturen als u op uw website te veel sleutelwoorden gebruikt, maar zal de inhoud wel zien als minder gunstig en eerder als spam beschouwen dan bijvoorbeeld de content van uw concurrentie…– Topcommentator, Becca Watters

WAT DIT BETEKENT VOOR UW WEBSITE

Van Google Cache kunt u allerlei verschillende dingen leren over uw website. Als u de cachedatum zag en daar niet mee tevreden bent, bekijk dan nog een keer de ‘text-only cache’ van uw website om te zien wat u inhoudelijk kunt verbeteren. U kunt bijvoorbeeld:

  • Ervoor zorgden dat alle tekst in een context staat. Als u gebruik maakt van erg veel afbeeldingen om uw mening te illustreren, dan verschijnt het bijschrift misschien niet in de context als Googlebot de ‘text-only cache’ leest. Als elk onderwerp een stukje tekst heeft, kan Googlebot al uw inhoud lezen en de kwaliteit ten opzichte van de relevantie bepalen.
  • Schat de kwaliteit van uw inhoud en verbeter deze. U moet dit inschatten op stilistisch en technisch niveau. De spelling en grammatica moeten correct zijn, maar er moet ook iets nuttigs instaan. Er mogen geen logische standpunten in staan en geen informatie die ook op andere websites terug te vinden is. Zorg ervoor dat de informatie overkomt als uniek, informatief en professioneel.
  • Wijzig de dichtheid van de zoektermen op uw pagina’s. Als u sleutelwoorden gebruikt, integreer ze dan op de juiste manier in de tekst. Ze moeten natuurlijk overkomen. Gebruik ze niet te veel maar ook niet te weinig. Als uw content bijvoorbeeld 300 woorden telt, dan moeten er geen 10 zoektermen in staan, maar ook niet maar eentje. Zoek de balans op, zodat Google u niet zal straffen.

Als u uw inhoud verbetert, zal Google uw website vaker bekijken en indexeren, wat er weer voor kan zorgen dat uw site beter bezocht wordt. U krijgt het aantal online bezoekers dat u verdient. Gebruik de informatie op de Google Cache van uw website om dit aan te pakken. Tweet Dit

Share:

subscriber