5 MANIEREN OM HET BOUNCEPERCENTAGE VAN UW ZAKELIJKE WEBSITE TE VERKLEINEN
De tijd die iemand doorbrengt op uw website beïnvloedt uw plaats in de zoekmachineresultaten. Het bouncepercentage van u website meet het aantal bezoekers dat wegklikt nadat ze op de eerste pagina terecht zijn gekomen en, in theorie, als bezoekers ‘klikken en weggaan’, is het de vraag van welke kwaliteit uw inhoud is. Als dit gebeurt, is het altijd cruciaal om een manier te vinden om het bouncepercentage te verlagen.
HOUD U AAN DE 8-SECONDEN REGEL
Hoewel het ontmoedigend is te horen, is de gemiddelde aandachtspanne van een mens maar 8 seconden.
Ja, na 8 seconden richt het brein van uw bezoeker zich alweer op iets anders. Hierdoor moeten websitebeheerders nadenken over de manier waarop het ontwerp de korte aandachtspanne kan beïnvloeden.
Voordat u veranderingen doorvoert, moet u onderzoeken hoe uw website eruit ziet en aanvoelt voor een klant. Desnoods kunt u het vragen aan ‘echte’ klanten, maar neem de tijd om zelf ook met een kritisch oog naar uw pagina’s te kijken. Houd constant die 8 seconden in gedachten en stel uzelf deze twee vragen:
- Hoelang duurt het voordat ik iets vind?
- Hoelang duurt het voordat ik krijg wat ik wil, als ik eenmaal weet waar het is?
In beide gevallen, als het antwoord langer duurt dan 8 seconden, dan zit uw website in de problemen.
GEBRUIK ONEINDIG SCROLLEN IN UW DESIGN
Oudere website designs gingen er vanuit dat bezoekers op uw site rond gingen klikken om nieuwe pagina’s en content te bekijken. Dit concept werkte ooit voor veel online bedrijven, maar moderne klanten worden steeds ongeduldiger en zijn steeds makkelijker af te leiden. Oneindig scrollen lost dit probleem op doordat de wil om weg te klikken verdwijnt. Als u naar beneden scrolt, laat uw website meteen de volgende gewenste pagina zien.
Bij oneindig scrollen is het belangrijk om te beslissen hoe u uw pagina’s wilt presenteren. De website van Time magazine kiest er bijvoorbeeld voor om een serie topnieuws artikelen te laten zien, terwijl NBC Nieuws meer aanverwante artikelen presenteert. Wat u aan u klanten laat zien is even belangrijk als hoe u dat doet, maar oneindig scrollen kan uw bouncepercentage flink omlaag brengen. Sinds deze designfeature aan hun site is toegevoegd, is het bouncepercentage van Time.com met 15 procent gedaald.
HAAL HET MEESTE UIT INGEVOEGDE OBJECTEN
Marketeers vinden het erg leuk om te verwijzen naar websitefuncties als ‘ingevoegde objecten’, maar deze tools en trucjes zijn niets anders dan verschillende manieren om de inhoud weer te geven.
Een simpele truc om de aandachtspanne van 8 seconden iets te rekken, is om de informatie op verschillende manieren te laten zien. Veelvoorkomende (en populaire) ingevoegde objecten zijn:
- Ingevoegde video’s. Iedereen vindt het leuk om te kijken naar een kat die op oma springt terwijl ze ligt te slapen, toch?
- Foto’s en afbeeldingen. Saaie informatie kan gemakkelijk tot leven gewekt worden met de hulp van mooie foto’s statistieken en trends.
- De meeste internet gebruikers willen hun mening geven en polls kunnen ook helpen om goede feedback over de inhoud van uw website te krijgen.
Ingevoegde objecten werken op bijna elke website. Elk soort bedrijf kan de inhoud op verschillende manieren laten zien en het is handig om te weten hoeveel mensen een video of poll weet te lokken.
WORD SNELLER EN SNELLER
Weinig functionaliteitsproblemen hebben een grotere impact op het bouncepercentage dan de laadtijd. Uw bezoekers zijn ongelofelijk ongeduldig en als uw content niet vrijwel meteen toegankelijk is, klikken ze vaak weg. Redelijk snel is niet langer snel genoeg. Als u de beheerder van een bedrijfswebsite bent, kunt u het eenvoudigweg niet tolereren als uw website wat betreft functionaliteit niet volledig geoptimaliseerd is.
Om te beginnen moet u erachter komen hoe u pagina’s het nu op internet doen. U kunt daar verschillende tools voor gebruiken, maar de PageSpeed Insights Tool van Google is behoorlijk goed. Een score van 85 of meer vertelt u dat uw website het goed doet. Bovendien highlight de tool de delen van uw website die u kunt verbeteren.
De serverconfiguratie, HTML-structuur en ingevoegde bronnen (zoals mediabestanden en JavaScript) kunnen de laadtijd erg beïnvloeden. Neem de tijd om het probleem te ontdekken en doe vervolgens alles wat u kunt om het probleem op te lossen, anders vertrekken uw bezoekers weer snel naar een andere website.
FOCUS OP KWALITEIT
Terwijl sommige trends op het web komen en gaan, staat kwaliteit altijd bovenaan op de agenda van ontwikkelaars. Als er iets is wat uw bezoekers bij uw website weghoudt, dan liggen daar bijna altijd kwaliteitsproblemen aan ten grondslag.
Bezoekers van uw website willen zien dat er tijd, zorg en aandacht aan uw pagina’s zijn besteed en bovendien zijn moderne klanten uiterst kritisch. Eén klein foutje kan geavanceerde online surfers uit de 21e eeuw wegjagen, omdat ze hoge verwachtingen hebben. Om het leven nog lastiger te maken, bekijken zoekmachines nu actief welke websites van lage kwaliteit zijn. Ze willen de lijst van criteria die ze gebruiken niet bekend maken, maar een boete van Google kan een drastische verlaging betekenen van het aantal bezoekers aan uw website.
Veelvoorkomende fouten die klanten (en zoekmachines) haten zijn:
- Interne 404 errors
- Niet-werkende externe links
- 302 errors (dit gaat over inhoud die u tijdelijk verplaatst hebt)
Afgezien van deze (en andere) technische problemen, draait kwaliteit niet alleen om de zekerheid dat de pagina’s functioneren. Het is ook belangrijk dat u de inhoud van uw pagina onder de loep neemt en alles verwijdert wat van mindere kwaliteit is. Het is erg gemakkelijk om regels over onderwerpen op te stellen, maar het helpt vaak om met de ogen van een klant naar een pagina te kijken.
Stel uzelf eenvoudige vragen: Is de informatie kloppend en relevant? Is de inhoud nuttig? Plaatst u origineel materiaal en nieuwe ideeën? Zou een klant kunnen denken dat u een expert bent op dit gebied? Als het antwoord op deze vragen niet positief is, verwijder, herzie en plaats de inhoud vervolgens opnieuw.
Het bouncepercentage is maar één methode die zoekmachines hanteren om uw pagina’s in te delen, maar het is wel een simpele, behulpzame indicator die u een idee geeft van de functionaliteit van uw website. Werk hard om uw bouncepercentage te begrijpen en het belangrijkste: onderneem actie om het te reduceren.