U bent enthousiast over uw ontluikende zakelijke blog en u hebt een aantal geweldige dingen te zeggen. Maar hoe trekt u de aandacht van uw doelgroep? Wek hun interesse — en zorg ervoor dat ze terug blijven komen – door de volgende vijf dingen te verwerken in uw blogberichten.

1. DESKUNDIGHEID

Als het over uw branche gaat, weet u heel goed waar u het over hebt. Maar uw ervaring moet ook overkomen in uw blogberichten. Uw lezers moeten vertrouwen in u hebben, niet alleen als expert op uw gebied, maar ook als schrijver. Hoe krijgt u dat vertrouwen?

  • Ken uw publiek. Wees goed op de hoogte wiens behoeftes u vervult, zodat u hun de juiste informatie aanbiedt. Als uw publiek bijvoorbeeld uit mensen uit de landbouwsector bestaat, voeg dan geen basale informatie toe, zoals de definitie van ‘flora’. Hiermee stoot u lezers af en komt u ondeskundig over. Wees u bewust van wat uw publiek al weet en denk aan wat ze te weten willen komen.
  • Voeg details toe. Details en feiten laten zien dat u onderzoek hebt gedaan. Lezers raken veel eerder onder de indruk van een zin als ‘plaats grote planten ongeveer 30 cm van elkaar’ dan van ‘Plant grote rozen niet te dicht op elkaar’.
  • Gebruik de juiste toon. Uw doelgroep is bepalend voor de toon die u gebruikt. Als uw doelgroep de gemiddelde tuinier is, gebruik dan een normalere toon dan als uw blog zich op botanisten richt. En als u een complex onderwerp op begrijpelijke wijze over weet te brengen op de gemiddelde lezer, dan laat u zien dat u weet waar u het over hebt.

2. LEESBAARHEID

Een belangrijk onderdeel van de leesbaarheid van een artikel is zijn visuele aantrekkingskracht. Lezers hebben maar een korte aandachtspanne, zorg dus dat de tekst ingedeeld is in zinnen en alinea’s (2-3 zinnen per alinea is een goede vuistregel).

Maak uw tekst duidelijker door headers, opsommingstekens, dikgedrukte of schuingedrukte woorden en zelfs foto’s te gebruiken. Het onderverdelen van uw artikel in kleinere onderdelen en visuele hints aan de lezer over wat er nog aankomt, zal uw lezers helpen bij het lezen van de tekst.

Leesbaarheid heeft ook te maken met de ‘flow’ van uw verhaal. Zorg ervoor dat zinnen, paragrafen en stukjes mooi in elkaar overlopen. De lezer moet vergeten dat hij aan het lezen is.

3. ORGANISATIE

Het komt vaak voor dat iemand een geweldige titel heeft en een fantastisch artikel schrijft om er vervolgens achter te komen dat het artikel halverwege de essentie kwijt is geraakt en dat het eindresultaat niet kloppend is. Als ideeën samengevoegd worden, verandert het artikel tijdens het schrijven vaak in iets anders. Als u een stuk geschreven hebt, bekijk het dan goed en zorg ervoor dat de titel past bij de inhoud en dat elk onderdeel de titel ondersteunt.

Zorg er ook voor dat u de informatie in de juiste volgorde vertelt. Dit doet u aan de hand van het doel van uw artikel. Schrijf een stuk met de juiste hoeveelheid achtergrondinformatie, leg nieuwe of ingewikkelde termen uit en plaats informatie die over hetzelfde gaat bij elkaar.

4. SCHRIJFSTIJL

Hoe oneerlijk dit ook mag lijken, uw schrijfstijl laat meteen iets zien over u en uw bedrijf. Lezers verliezen hun vertrouwen in een auteur die tegen basisregels van de grammatica zondigt of die niet de moeite neemt om een artikel na te lezen voordat het geplaatst wordt. Zelfs het meest intrigerende, informatieve of humoristische artikel ziet er niet goed uit als de schrijfstijl aan alle kanten rammelt is of als het vol met typfouten staat.

Vanzelfsprekend vinden lezers het fijn om een artikel te lezen waar geen fouten in staan, en waarvan de leeservaring niet wordt onderbroken door verkeerd gebruik van interpunctie of verkeerd geplaatste woorden. Lezers zullen meer vertrouwen in u en in uw bedrijf hebben, als ze zich kunnen concentreren op wat u te bieden hebt zonder afgeleid te worden door storende schrijffouten.

Doe uzelf en uw bedrijf een plezier en lees elk artikel goed door voordat u het plaatst. Als schrijven niet uw sterkste punt is, benader dan een vriend die er wel goed in is om uw artikelen na te kijken. Zelfs als u trots bent op uw taalgebruik, dan nog het is nooit een slecht idee om uw artikel door iemand anders te laten lezen. Zoals een docent van mij ooit zei: elke editor heeft een editor nodig.

5. VOEG WAARDE TOE

Uw artikel kan bedoeld zijn om te vermaken, informeren, iemand ergens van te overtuigen, maar wat het doel ook is, uw stuk moet een unieke waarde hebben voor uw lezers.

Uniek is niet altijd hetzelfde als helemaal nieuw. In feite komt het maar zelden voor dat er volledig nieuwe informatie geplaatst wordt. In plaats van u druk te maken over het plaatsen van iets wat volstrekt origineel is, kunt u zich beter bezighouden met de mogelijke tactieken om datgene op een unieke manier te presenteren.

Eén manier om dit te doen is door te kijken of anderen misschien iets achterwege hebben gelaten waar u wat aan toe kunt voegen. Is er ruimte voor meer detail? Kunt u uw berichten beter toegankelijk en georganiseerder maken dan anderen? Als uw stuk beter is dan dat van degene voor u, dan maakt het niet uit dat er al over het onderwerp geschreven is, uw versie zal de voorkeur krijgen.

Een andere manier om waardevolle inhoud te creëren is door een nieuwe behoefte te ontdekken. Misschien heeft iedereen in uw branche het erover wat de invloed van de late winter op de lentebloemen is, maar niemand heeft het erover wat het specifieke effect van het weer is voor de tuiniers in New England.

Tot slot kan uw schrijfstijl van waarde zijn voor uw artikel. Het verzorgen van geraniums is misschien al tot in den treure besproken, maar u hebt een grappige toon en toont bovendien persoonlijkheid in uw tekst. Lezers zullen dan door uw flair aangetrokken worden tot uw artikel.

Het opstellen van een goed geschreven blogbericht is de tijd en moeite zeker waard. Wat u zegt en hoe u dat verwoordt, heeft direct weerslag op u en uw bedrijf. Neem dus de tijd om deskundige, interessante en nuttige artikelen te schrijven, en u zult meer reacties krijgen.

Share:

subscriber