iPhones, android- en andere mobiele apparaten hebben onze levenswijze veranderd. Onze smartphones zijn het eerste dat we ’s ochtends oppakken en het laatste dat we ’s avonds neerleggen. Ze zijn inmiddels meer dan een telefoon, we gebruiken ze voor alles. We kijken ermee op Facebook, versturen er e-mails mee, raadplegen ermee onze bankrekening, spelen er spelletjes op en zoeken er de antwoorden op onze dringende vragen—allemaal via onze mobiele apparaten.

Het is daarom ook waarschijnlijk dat iemand zijn of haar smartphone gebruikt om naar uw lokale producten te zoeken. Laat de kans niet liggen om dit nieuwe publiek te bereiken. We helpen u leren hoe consumenten zoeken, wat zij zoeken en hoe uw bedrijf aan de verwachtingen van uw klanten kan voldoen.

MICROMOMENTJES

Korte ontladingen van mobiele activiteit, of ‘micromomentjes’ zoals Google ze noemt, veranderen de manier waarop klanten met bedrijven in contact komen. Onderzoek heeft aangetoond dat de huidige klanten de hele dag door beslissingen maken over hun aankopen, zowel de grote als de kleine.

Onderzoek heeft ook aangetoond hoe mensen gebruik maken van hun mobiele apparaten voor de lokale markt:

 • 80% van de mensen zoekt lokaal via een zoekmachines, en van die groep zoekt 88% via een smartphone.
 • Mensen zoeken het adres van een winkel (50%), de openingstijden (54%) en de routebeschrijving (53%).
 • 50% van alle mobiele zoekopdrachten is voor lokale producten en diensten.
 • 61% van alle lokale aankopen leidt tot een aankoop.
 • 50% van alle mobiele gebruikers bezoekt een lokale winkel binnen één dag na de zoekopdracht.
 • 18% van alle lokale zoekopdrachten leidt binnen één dag tot een aankoop, tegen 7% van de niet-lokale zoekopdrachten.
 • 80% van de consumenten wil advertenties op hun smartphone die gericht zijn op hun locatie.
 • Meer dan 60% van de consumenten heeft gebruik gemaakt van de lokale informatie in een advertentie.

Mensen zoeken continu via hun telefoon naar lokale bedrijven, zoals die van u. Ze willen weten of u kunt bieden wat zij willen hebben, wat uw locatie is, wat uw openingstijden zijn en hoe ze er moeten komen. Als u aan hun behoeften voldoet, dan vervult u uw zakelijke doelstellingen.

Een lokale zoekopdracht zou er als volgt uit kunnen zien:

Maria wacht in de rij bij de RDW als ze na begint te denken over het avondeten. Ze wil iets authentiek Italiaans hebben, dus ze zoekt op ‘authentiek Italiaans restaurant bij mij in de buurt’. Boven aan haar zoekopdracht verschijnen de Olive Garden, Don Carlos Pizzeria en Luigi’s. Nadat ze hun menu’s, foto’s en locaties heeft bekeken, gaat ze de gastenrecensies na over haar favoriete gerecht, de kip Parmezaan. Ze leest er een over de kip Parmezaan van Luigi’s waarin die omschreven wordt als “de allerbeste kip Parmezaan in de stad!” Ze drukt op het bel-icoon op de zoekpagina-advertentie van Luigi’s om een reservering te maken voor 2 personen om 18.00.

Maria’s ervaring is er slechts één van duizenden mobiele micromomentjes die de manier veranderen waarop klanten lokale aankopen doen. De vraag is: voldoet de mobiele marketing van uw bedrijf aan de behoeften van uw klanten?

Voor veel bedrijf is het antwoord hierop nee. We willen echter met u delen hoe één bedrijf deze micromomentjes benut.

EEN GROOT MICROMOMENT

Na 28 jaar uit Noord-Amerika weggeweest te zijn, betrad Fiat in 2011 weer de Noord-Amerikaanse markt met de Fiat 500. Aan Fiat de zware taak om de naamsbekendheid en het marktaandeel te vergroten in een reeds gevestigde automarkt, terwijl de Amerikaanse economie zich in een recessie bevond.

Om de naamsbekendheid op te bouwen, heeft Fiat onderzoek laten doen naar het zoekgedrag van autoconsumenten en zette vervolgens de Fiat 500 neer in een eigen niche als een kleine, brandstofzuinige stadsauto. Het bedrijf kocht zoekadvertenties in voor categorietermen als ‘kleine auto’ en ‘stadsauto’ om mobiele gebruikers te bereiken die zich met efficiënt brandstofgebruik bezighielden. Diegenen die op deze trefwoorden zochten, werden naar de dichtstbijzijnde Fiat-dealers verwezen. Door deze zoekstrategie nam de naamsbekendheid van Fiat met 127% toe en werd de Fiat 500 een geweldig succes in Noord-Amerika.

Het succes van Fiat lag aan de manier waarop ze de micromomentjes wisten te benutten om op landelijk niveau een grotere naamsbekendheid te krijgen. U kunt hetzelfde concept voor elk bedrijf gebruiken. Laten we kijken hoe uw bedrijf kan profiteren van de micromomentjes.

GRIJP UW KANS

Zoals eerder gezegd, gebruiken consumenten hun mobiele apparaten de hele dag door om zoekopdrachten uit te laten voeren, aankopen te doen en dingen te onderzoeken. Uw bedrijf kan op de volgende vijf manieren voordeel halen uit de micromomentjes van de consument:

 1. Achterhaal het moment waarop uw klanten besluiten hun aankoop te doen. Voer onderzoek uit, neem interviews af en zet een focusgroep op om erachter te komen wanneer consumenten lokale zoekopdrachten uitvoeren en hoe zij tot hun aankopen overgaan.
 2. Vestig u op plaatsen waar consumenten zoeken. Wees aanwezig bij zoekopdrachten, bij video’s, op social media en met advertenties. Onthoud dat consumenten continu via verschillende kanalen tot hun beslissingen komen.
 3. Geef ze wat ze willen hebben. Geef consumenten de informatie die ze zoeken. Ontdek welke vragen ze stellen en welke trefwoorden ze invullen in hun zoekopdrachten, en creëer content waar ze iets aan hebben.
 4. Laat het koopproces soepel verlopen. Consumenten willen een eenvoudige, duidelijke route van de informatie naar de aankoop. Bied consumenten verschillende zeer toegankelijke mogelijkheden om producten te kopen.
 5. Meet de micromomentjes van uw klanten. De beslissing voor een aankoop wordt niet in één enkel micromoment genomen. Het aankoopproces bestaat uit veel micromomentjes. Meet de micromomentjes die tot een aankoop leiden om erachter te komen hoe u de ervaringen van uw klanten kunt verbeteren.

Of het nu gaat om het antwoord op de vraag naar het dichtstbijzijnde Mexicaanse restaurant, mensen schakelen voor bijna elke vraag die ze hebben hun mobiele apparaten in. Ze gaan niet lang op onderzoek uit, maar kijken terloops even iets na, tijdens een korte onderbreking op het werk, tijdens de lunch of in de trein op weg van werk naar huis.

Deze micromomentjes zijn cruciaal voor uw bedrijf om de huidige consument te bereiken. Met deze kennis kunnen lokale ondernemers relevante informatie herkennen en deze leveren tijdens mobiele micromomentjes om aan de behoeften van de huidige consument te voldoen en zo hun bereik te vergroten.

OVER HOMER WOLMAN

Homer is in juli 2015 als een onsite copywriter bij Boostability aan de slag gegaan. Hij schrijft content voor webpagina’s en blogs. In april 2015 heeft hij zijn diploma behaald in de communicatie aan de BYU-Hawaii. Momenteel is hij zich nog steeds aan het aanpassen aan het leven op het vasteland. Homer houdt van sushi, reizen naar onbekend oorden en volleyballen met zijn vrouw, Noel.

Share:

subscriber