Waar denkt u aan als iemand zegt: “The Wizard van Oz”?

Waarschijnlijk aan de hoofdpersonen: Dorothy, de tinnen man, de laffe leeuw of de vogelverschrikker. Of misschien aan de belangrijkste landschappen uit de film, zoals de Yellow Brick Road of Emerald City. Of misschien wel aan de belangrijkste frasen uit de film, zoals “There’s no place like home” (“Oost, west, thuis best”) of “Toto, I’ve got a feeling we’re not in Kansas anymore.” (“Toto, volgens mij zijn we niet meer in Kansas”).

Maar waar denkt u aan als ik het over een archiefkast heb?

Waarschijnlijk zag u meteen een stapel papieren of een kantoor voor u.

Judy Garland of de vliegende apen horen bij de Wizard of Oz, maar een archiefkast ook.

Toen Frank Baum het boek schreef, kwam hij op de naam Oz door naar een dossierkast te kijken met daarop het label ‘O­­–Z’.

Wie weet hoe het boek of de film zou heten als er geen archiefkast was geweest.

De Tovenaar van Alfred is toch niet hetzelfde.

De film is een klassieker geworden dankzij elk personage en elke scene, hoe klein ook.

Net als de film ‘The Wizard of Oz’ heeft SEO allerlei personages, groot en klein, die nodig zijn voor het succes van het bedrijf.

Een van de kleinere maar toch belangrijke rollen (we noemen haar een van de ‘OZ’-onderdelen van SEO) is voor de interne links op uw website.

Een interne link op uw website verbindt twee pagina’s op dezelfde website met elkaar.

Interne links kunnen, mits correct gebruikt, Google helpen om uw website begrijpen. Ook kunnen ze duidelijk maken dat bepaalde pagina’s op uw website relevant zijn en een bepaalde autoriteit hebben.

Als ze niet correct ingezet worden, kunnen ze verwarrend zijn voor Google en als spam overkomen.

In dit blogartikel zal ik u laten zien welke stappen u moet vermijden, en welke juist niet, om pagina’s op uw website correct met elkaar te linken.

VERMIJD DEZE TACTIEKEN

PageRank sculpting

Elke webpagina heeft een bepaalde mate van autoriteit. Vroeger gebruikte Google PageRank om zichtbaar te maken hoeveel autoriteit een pagina heeft, tegenwoordig doen ze dat niet meer. Op dezelfde manier heeft ook elke link een bepaalde hoeveelheid autoriteit.

Normaal gesproken geven links deze autoriteit, ook wel ‘link juice’ genoemd, van website tot website of van webpagina tot webpagina door. Maar hoe vaker u een link doorgeeft of laat doorverwijzen, hoe minder waard die wordt. Een direct link van een website als NYTimes.com heeft behoorlijk wat autoriteit. Als NYTimes.com een link heeft naar website A, die weer een link heeft naar website B, die weer een link heeft naar uw website, dan is autoriteit van de link afgenomen.

Bij link sculpting wordt geprobeerd om de stroom te manipuleren, of om de ‘link juice’ van een bepaalde website op kunstmatige wijze groter te laten lijken door zorgvuldige manipulatie van nofollow-links. Nofollow-links zijn links met een tag die een zoekmachine laat weten de ‘juice’, of de autoriteit, niet door te geven.

Zo zal een nofollow-link van NYTimes.com geen autoriteit rechtstreeks doorgeven aan uw website of de autoriteit van uw website niet vergroten.

PageRank sculpting door middel van link sculpting ziet er onnatuurlijk uit en heeft uiteindelijk meer nadelen dan voordelen.

Het linken van pagina’s die niet bij elkaar horen

Het linken van twee pagina’s die niet bij elkaar horen, vindt Google erg verwarrend. Daardoor kan het nadelig zijn voor de autoriteit of relevantie die u dankzij bepaalde pagina’s op uw website opgebouwd hebt.

Ik heb bijvoorbeeld een online winkel waaraan ik net een pagina met producten voor huisdieren heb toegevoegd. Ik wil mij volledig richten op het marketen van deze pagina. Eén manier om de zichtbaarheid van deze pagina te vergroten is door haar meer autoriteit te bezorgen, wat voor Google een reden is om haar zal tonen.

Door het aanmaken van interne links stijgt de autoriteit van deze pagina. Maar als ik elk product en elke pagina van mijn online winkel met een link verbindt met mijn pagina met huisdieren, komt dat erg onnatuurlijk over. Er is geen reden om deze pagina’s met elkaar te verbinden, behalve als dat gebeurd is om de autoriteit van de pagina te vergroten. De link biedt geen voordeel aan de gebruiker.

Uw marketing heeft niets aan het linken van pagina’s op uw website die niet bij elkaar horen.

Het aanmaken van ‘dunne’ pagina’s

Sommige webbeheerder maken pagina’s aan die weinig voorstellen, alleen maar om ze te kunnen linken aan de pagina waar het allemaal om draait.

Sommige mensen doen dit om de autoriteit van hun pagina’s te ‘sculpten’. Omdat deze pagina’s weinig waard zijn, verstoppen diezelfde webbeheerders ze ergens diep in hun website, zodat de kans klein is dat ze gevonden zullen worden. Maar u en Google weten allebei dat deze pagina’s niet al veel voorstellen.

Als Google denkt dat u de rangschikking op kunstmatige wijze probeert te manipuleren (bijvoorbeeld door dunne pagina’s aan te maken), dan kunnen ze deze pagina’s en websites bestraffen en dat doen ze ook.

GEBRUIK DEZE TACTIEKEN

De mapping van u website

Uw website moet volgens een hiërarchische structuur opgebouwd zijn en het patroon van uw interne links moet deze structuur volgen.

Zo bestaat de hoofdnavigatie van een website voor e-commerce meestal uit een startpagina, een pagina met informatie over het bedrijf (‘over ons’) en een pagina met contactgegevens. Het niveau hieronder telt de pagina’s met categorieën. Als je verdergaat, zullen de pagina’s gedetailleerder worden en dieper op het product ingaan.

In het algemeen moeten ook uw links een hiërarchische orde volgen. Ze moeten vloeiend en logisch opgebouwd zijn voor uw klanten.

Uw website en de structuur van de interne links moeten beide op een piramide lijken. Het bovenste deel van de piramide komt overeen met het bovenste niveau van de navigatie­­ op uw website. Ze is kleiner (bevat minder bladzijden) en geconcentreerder. De pagina’s van dit hoogste niveau verwijzen op natuurlijke wijze naar het volgende niveau van de piramide. Hiertoe kunnen de pagina’s met categorieën horen of eventueel aanvullende content op uw website. De pagina’s met categorieën verwijzen naar het breedste deel van de piramide: de productpagina’s van uw website.

Vraag u bij het verbinden van pagina’s altijd af: Helpt dit, of is dit zinvol voor mijn klanten?

Relevante pagina’s

De links op uw pagina moeten de gebruiker doorsturen naar een andere pagina met extra waarde of informatie voor uw bezoekers.

Als iemand bijvoorbeeld op uw blog leest hoe diegene zijn of haar telefoonscherm schoon moet maken, dan verwijst een passende link op uw blog naar een pagina met schoonmaakmiddelen voor zijn of haar telefoon. Een minder gepaste link bij dit artikel zou een verwijzing zijn naar de webpagina van een hondenkapsalon. 

Waardevolle pagina’s

Google houdt van unieke informatie die waardevol is voor het internet en uw gebruikers denken er net zo over. Zorg er dus voor dat de aanvullende pagina’s die u voor uw bezoekers aanmaakt, echte informatie bevatten waar uw bezoekers iets aan hebben.

U hebt bijvoorbeeld een productpagina die schoonmaakproducten voor huisdieren verkoopt. U kunt dan een afzonderlijke waardevolle pagina aanmaken waarin stapsgewijs uitgelegd wordt hoe u uw huisdier efficiënt en op de juiste wijze schoonmaakt. Deze waardevolle pagina kunt u vervolgens met een link verbinden met uw pagina voor de conversie (de pagina waarop de klant uw producten kan kopen).

Interne links op uw website maken de meest belangrijke pagina’s van uw website waardevoller en meer gestructureerd. Ze zijn te vergelijken met de archiefkast van The Wizard of Oz. Zonder die kast zou The Wizard of Oz waarschijnlijk een andere naam en een ander resultaat gehad hebben. Interne links zijn misschien niet de Dorothy of de tinnen man van de SEO, toch kunnen ze invloed uitoefenen, waarde toevoegen en uiteindelijk het resultaat van uw bedrijf beïnvloeden. Als u zich bezighoudt met deze gecompliceerde opdracht, vergeet dan niet hoe belangrijk de ‘Oz’ is voor SEO.

 

Share:

subscriber