Zoekmachineoptimalisatie Uitgelegd
Er bestaan genoeg manieren om uw bedrijf te marketen en uw producten en/of diensten online te promoten. Maar als het erom gaat om een bedrijf te laten groeien, komen de meeste marketingdeskundigen toch weer op de proppen met zoekmachineoptimalisatie (SEO) en niet zonder reden: ze werkt. Als u het moeilijk vindt om te begrijpen hoe SEO in elkaar zit en u weet niet hoe een zoekmachine werkt, dan is dit een goed artikel voor u. In kleine stapjes wordt de basis van SEO uitgelegd. Het doel van dit artikel is om u te laten inzien wat SEO betekent voor u, uw bedrijf en het internet als geheel.
HOE WERKEN ZOEKMACHINES?
Crawlen
Allereest moet u weten dat zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo websites zijn. Ze werken doordat ze websites ‘crawlen’. ‘Crawlen’ wordt vaak gebruikt als omschrijving voor het kruipen door uw website van ‘spiders’ of ‘bots’. Die worden zo genoemd omdat ze als een soort ongedierte door het internet kruipen. Bij het crawlen van uw website, haalt een zoekmachine informatie uit de code van uw website om te bepalen waar die webpagina over gaat.
Verschillende elementen bepalen het onderwerp van uw webpagina, waaronder de titels, de beschrijvingen, de correcte tags bij afbeeldingen, de headers op de pagina, de hoeveelheid tekst op de pagina, de toegepaste zoekwoorden enzovoorts. Het algoritme van een zoekmachine om te bepalen waar een pagina over gaat, is wellicht de meest complexe wiskundige vergelijking in de wereld. Technisch gezien is het hoogstwaarschijnlijk niet bijzonder complex. Een algoritme is in wezen een stukje code geschreven door iemand met een wiskundige aanleg. Bij Google behoren ze op dit gebied tot de wereldtop. Hier werken ze elk dag aan deze algoritmen om de manier waarop Google uw website ‘ziet’ te perfectioneren.
Indexeren
Na het crawlen van uw website volgt het ‘indexeren’. In dit proces wordt de informatie die door de spiders is verzameld in één gigantische database opgeslagen. Deze term dekt niet helemaal de lading, omdat uw website niet alleen opgenomen wordt in een lijst met alle mogelijke zoekopdrachten van Google en andere zoekmachines die uw website hebben gecrawld. De informatie die door het crawlen is verkregen, wordt ook met elkaar vergeleken. Google wil bij een online zoekopdracht de resultaten laten zien die de opdrachtgever verwacht. Daarom moeten ze erachter komen wat de beste content is om de vraag te beantwoorden die door het doen van de zoekopdracht gesteld is. Dit kan alleen op wiskundige wijze gebeuren. Nu kunt u zich waarschijnlijk wel voorstellen hoe complex dit proces is en waarom dit geautomatiseerd moet gebeuren.
Kunt u zich voorstellen dat u online twee artikelen met elkaar moet vergelijken om te bepalen welke het beste antwoord geeft op een veelvoorkomend probleem? Dit is wat een algoritme van een zoekmachine moet doen. Door de code ervan wordt alles op een webpagina bekeken, waaronder de acties die er uitgevoerd zijn en de veronderstelde reacties van de gebruikers van de webpagina. Stel dat uw webpagina een hoog bouncepercentage heeft en gebruikers nauwelijks voorbij de header scrollen. Dan heeft de zoekopdracht die deze gebruikers naar uw pagina stuurde, hen waarschijnlijk niet het antwoord gebracht dat ze zochten.
Om de SEO van uw website te perfectioneren, moet u niet alleen naar de code van uw website kijken. Dan is ook elke link van en naar uw website van belang. Om uw website voor de zoekresultaten van zoekmachines te optimaliseren, moet u continu de gebruikerservaringen op uw website nalopen. Denk hierbij aan wat de gebruiker op elke pagina verwacht te leren en te zien.
Ophalen
De laatste stap is het ophalen van informatie. In dit proces krijgt een zoekmachine een zoekopdracht van een online gebruiker en haalt uit de index de meest relevante zoekresultaten op. Dit deel is niet moeilijk. Iemand typt in een zoekmachine ‘recepten met kip’ en verwacht de best kiprecepten te zien van betrouwbare websites en eventueel ook van websites die in de buurt van de gebruiker.
HET BELANG VAN SEO
Wat is het belang van SEO? Als u een effectieve SEO-campagne heeft, wordt uw website correct geïndexeerd door Google en de andere zoekmachines en wordt uw website in de zoekresultaten getoond.
Dankzij het gemak van het internet in ons dagelijks leven, kunt u online ondernemen. Als eigenaar van een MKB-bedrijf of als dienstverlener of marketingmedewerker moet ervoor zorgen dat uw bedrijf haar deel van de online markt krijgt. Dit kunt u bereiken door een SEO-strategie te volgen. Hieronder nog een paar redenen waarom uw website aan goede SEO moet voldoen:
U krijgt doelgerichte traffic naar uw website
Uw website krijgt bezoekers die hebben gezocht op zoekwoorden die overeenkomen met wat u te bieden heeft. U ontvangt dus een doelgroep die geïnteresseerd is in wat u doet en wat u te bieden heeft. Hierdoor is de kans op een conversie groter. Een conversie wil zeggen dat iemand die uw website bezoekt, handelt zoals verwacht waarbij die handeling waarde oplevert voor uw bedrijf. Dit kan het kopen van een product zijn of het registreren voor een nieuwsbrief.
Uw website wordt er betrouwbaarder en geloofwaardiger door
Bedrijven die hoog eindigen in de zoekresultaten krijgen veel waardering van hun gebruikers. Ze worden gezien als de beste in hun veld en er wordt ook het meeste op ze geklikt. Daarom moet het uw doel zijn om nummer 1 te zijn, of om ten minste in de top te eindigen. Dan wordt u gezien als een autoriteit in uw eigen markt. Ook betekent het een boost voor uw reputatie als een bedrijf om in de gaten te houden.
SEO is kosteneffectief
Laten we eerlijk zijn: als eigenaar van een MKB-bedrijf beschikt u niet over een groot budget voor uw marketing. Traditionele advertentiemedia zoals TV, radio en drukwerk kunnen zeer prijzig zijn. Met het inhuren van een SEO-bureau, zoals Boostability, kunt een veel bredere doelgroep bereiken voor een fractie van de kosten die u kwijt zou zijn aan de traditionele advertentiemedia.
AAN DE SLAG
Als u een volslagen nieuwe website hebt, moet u ervoor zorgen dat Google haar indexeert. Dit kunt u doen door uw content aan Google voor te leggen en door in uw website een sitemap aan te maken en die via de Webmastertools van Google in te dienen.
De volgende stap is het opstellen van een SEO-strategie specifiek gericht op uw zakelijke behoeften en uw branche:
- Welke doelstellingen wilt u bereiken met SEO?
- Wat is de waarde van een conversie voor u persoonlijk?
BEPAAL UW DOELGROEP
Kom erachter wie uw doelgroep is en stel uw strategie af op de personen die uw doelgroep vormen. U kunt dit op een aantal manieren doen. Zo kunt u een Buyer Persona opstellen. Maar u kunt ook de Google Analytics-pagina over uw website bekijken. Hier kunt u meer te weten komen over de mensen die van uw website bezoeken: hun demografische gegevens, locatie en zoekvoorkeuren.
Als u beter bekend bent met uw doelgroep, kunt u content plaatsen die ze zowel nuttig als relevant zullen vinden. De volgende stap is het implementeren van SEO op uw website. U doet dit door uw website gebruiksvriendelijk te maken, zodat gebruikers gemakkelijk op uw website kunnen navigeren en uw website snel geladen wordt. Daarna stelt u een strategie voor zoekwoorden op, aan de hand van de online zoekwoorden die uw doelgroep gebruiken. Onder SEO op uw website valt ook de SEO buiten uw website, waaronder het uitwisselen van links. Interne links verbinden uw eigen webpagina’s en blogartikelen met elkaar. Externe links zijn verwijzingen van een andere website naar uw website. Als uw website goede linkuitwisseling heeft, eindigt ze hoger in de zoekresultaten.
Vergeet ook niet om uw blog geregeld bij te werken. Gebruik daarbij de eerder gevonden zoekwoorden. Blogartikelen zijn beter voor de rangschikking van uw website dan statische webpagina’s. Houd tot slot de vinger aan de pols van uw SEO-campagne: controleer de aantallen, zodat u kunt zien of uw SEO-strategieën aanslaan of niet.