Dit zijn misschien wel twee van de meest gestelde vragen in de SEO-branche:

  1. Hoeveel woorden moeten er op een wegpagina staan? En
  2. Wat is de ideale keyword density per webpagina?

De antwoorden en adviezen die u op deze vragen krijgt, lijken misschien wel op die over daten: iedereen heeft hier zo zijn eigen ideeën over. Eerlijk gezegd is er geen goed antwoord op beide vragen. Net zoals u niemand moet geloven die beweert het geheim van het daten ontrafelt te hebben, moet u het ook niet geloven als iemand zegt het magische SEO-getal voor het aantal woorden gevonden te hebben, of de exacte keyword density.

Ik ga hier dus geen magisch getallen noemen, maar ik wil u wel vertellen waar u de nadruk op moet leggen (of juist niet) bij deze twee vragen.

WAT IS HET AANTAL WOORDEN DAT ER OP EEN WEBPAGINA MOET STAAN?

Laten we maar meteen beginnen met het ontkrachten van één mythe: een wegpagina hoeft geen minimaal aantal woorden te hebben om door zoekmachines geïndexeerd of gerangschikt te worden. Dat aantal bestaat niet.Twitter bird icon Daarnaast is er ook geen magisch aantal woorden per webpagina. Hoe kunt u er dan achter komen hoeveel woorden er op een pagina moeten staan? Nou, dat hangt van de gebruiker af.

Gebruikerservaring

Het antwoord op de vraag hoeveel woorden er op een webpagina moet staan gaat eerder over de gebruikerservaring dan over een bepaald getal. Kort samengevat: richt u op het schrijven van unieke en waardevolle content die uw onderwerp uitgebreid behandelt. Stelt u zichzelf vragen als:

  • Ga ik in op de vragen of interesses van mijn lezers?
  • Leg ik het onderwerp goed en aansprekend uit?
  • Is mijn content diepgravend genoeg maar nog wel begrijpelijk voor mijn publiek?
  • Is mijn content uniek en informatief of waardevol?

Als uw antwoord op deze vragen ‘ja’ is, dan is uw content klaar, ongeacht het aantal woorden.

De trend tussen lengte en ranking

En nu denkt u misschien: maar ik heb een paar fraaie grafieken gezien waarin duidelijk staat aangegeven dat Google webpagina’s met meer tekst erop een hogere ranking geeft! Dat klopt. En ik heb hier ook een bron voor u. En als u echt een aantal getallen wilt zien over de lengte die verschillende SEO-experts geven, dan kunt u deze compilatie  bekijken. Het is belangrijk om te begrijpen dat er meer factoren een rol spelen dan lengte alleen. Dit is een klassiek geval van een correlatie die geen causaliteit bewijst.

Het eerste waar u rekening mee moet houden, is dat onderzoek heeft aangetoond dat oudere websites meestal meer tekst per pagina’s hebben. Dat is belangrijk omdat de leeftijd van het domein een bewezen factor is voor een betere ranking van de webpagina. Gedeeltelijk zorgt dus de leeftijd van het domein – en niet de lengte – voor een betere ranking.

De tweede overweging komt doordat langere kopij vaak voor een betere gebruikerservaring zorgt. Zo worden in een langere tekst de vragen van een lezer waarschijnlijk beter behandeld of een onderwerp wordt er beter uitgediept. Daardoor kan een langer artikel vaker gedeeld of gelinkt worden. Het draait dus opnieuw om het schrijven van uitgebreide, unieke en waardevolle kopij en niet om het juiste aantal woorden. Twitter bird icon

Schrijf geen opvulsel

Net zoals u ervoor moet zorgen dat u genoeg opschrijft om uw onderwerp volledig te behandelen, moet u er ook voor zorgen dat uw content niet langer is dan noodzakelijk. Schrijf geen opvulsel om een zogenaamd magisch aantal woorden te bereiken. De schade voor de gebruikerservaring is veel groter dan elk voordeel dat u behaalt doordat u meer tekst hebt. Een factor als leesbaarheid is veel belangrijker dan de lengte van uw artikel.

Over één ding wil ik duidelijk zijn: ik zeg niet dat een langere content niets te maken heeft met factoren als grondigheid of een groter aantal ‘long tail keywords’. Door zulke dingen krijgen langere artikelen vaak een hogere ranking. Wat ik wel zeg is dat de lengte an sich niet verantwoordelijk is voor een hogere ranking. Twitter bird icon Richt u op het schrijven van goede content voor uw doelgroep en gebruik daarvoor het aantal woorden dat u nodig hebt, hoeveel of hoe weinig dat ook is.

KEYWORD DENSITY

Laten we ook dit in de kiem smoren. Keyword density is niet bepalend voor de ranking. Dat is het niet. Het feit dat er zoveel SEO-experts zijn die beweren dat het wel zo, is eerlijk gezegd zorgwekkend. Twitter bird icon

Als u niet zeker weet wat keyword density is, dat is het aantal keer dat een bepaald woord op een webpagina voorkomt in vergelijking tot het totaal aantal woorden op de pagina. Als ik bijvoorbeeld een artikel van 100 woorden schrijf en ik gebruik het woord ‘appel’ drie keer, dan heeft het woord appel een keyword density van 3%. Om de een of andere reden bestaat er de mythe dat u met een hogere keyword density ook een hogere ranking krijgt voor dat keyword. Neem maar gerust van Matt Cutts  aan dat dit niet zo is.

In feit houden erkende SEO-experts als Rand Fishkin zich niets eens bezig met het aantal keer dat zij een keyword gebruiken en ze meten ook de dichtheid niet. Eén of twee keer per wegpagina is genoeg, en als het toevallig vaker in de tekst voorkomt, dan is dat mooi meegenomen.

‘Keyword stuffing’

Het enige waar u zich zorgen om moet maken is het doelbewust te vaak gebruiken van een keyword op een webpagina om een hogere ranking te bereiken. Dit wordt ook wel ‘keyword stuffing’ genoemd. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op uw ranking en is ook voor uw lezers niet fijn. Gebruik in plaats daarvan het woord zoals u dat zou doen als keyword density geen rol van belang speelt, want dat doet het ook niet. Als u het idee hebt dat u het woord vaak gebruikt hebt, dan hoeft u zich daar weinig zorgen om te maken, tenzij u het gevoel hebt dat u dit op een gekunstelde wijze hebt gedaan.

Om terug te komen op onze vergelijking met het daten: wees gewoon uzelf. Gedraag u normaal. Richt u niet op magische getallen of formules. En doe uw best om unieke, waardevolle content te schrijven die relevant is voor uw publiek.

Hebt u vragen of opmerkingen over het aantal woorden of de keyword density? Deel ze met mij via de onderstaande commentaren:

OVER JAMISON FURR

Jamison is een marketing & lead generation specialist bij Boostability.com. Zijn voornaamste taak is om erachter te komen wat zijn klanten eigenlijk willen en nodig hebben, zodat hij voor hen van waarde kan zijn. Jamison heeft ervaring met verschillende toepassingen van de digitale marketing, van social media tot betaald zoeken. Wanneer hij niet aan het graven is in de psyche van de klant, dan speelt hij graag basketbal of schrijft hij muziek.

Share:

subscriber