Iets meer dan een maand geleden kondigde Google aan dat het zoekvolume voortaan in gebieden weergegeven wordt en niet langer in exacte aantallen. Zeer recent dook deze aanpassing op in de verschillende rapportagesystemen, waaronder ook in dat van ons. Vanaf deze week hebben we haar gevonden in het volgsysteem van Boostability.

Per 15 september 2016 heeft ons team dat zoekwoorden onderzoekt, schommelingen waargenomen in de databases van de klanten van Boostability. Dit hadden we ook verwacht.

Zoals Google heeft aangekondigd en Boostability kan bevestigen, hieronder de verschillende gebieden in de rapportages van Google:

  • 0-10
  • 10-100
  • 100-1.000
  • 1.000-10.000
  • 10.000-100.000
  • 100.000-1 miljoen
  • 1 miljoen+

WAT BETEKENT DEZE VERANDERING VOOR MIJN ZOEKWOORDENPLANNING?

De aantallen van Google zijn vaag en onnauwkeurig, waardoor ze u op het verkeerde been kunnen zetten als u zelf onderzoek doet naar zoekwoorden. U kunt bij andere betrouwbare bronnen, zoals Search Engine Watch, lezen dat ze vinden dat de nieuwe Zoekwoordenplanner van Google “nog onnauwkeuriger” is.

Verschillende bronnen melden dat Google is begonnen met het combineren van bij elkaar passende zoektermen. Dat wil zeggen dat Google zoektermen zoals seo, zoekmachineoptimalisatie en zoekmachine optimaliseren (werkwoord in plaats van zelfstandig naamwoord) samenvoegt tot één zoekwoord, dat in dit geval een verwacht zoekvolume van 673.000 heeft.

U kunt variaties in zoekwoorden dus niet langer van elkaar onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan meervoudsvormen, acroniemen, woorden met of zonder verbindingsstreepjes en andere alternatieve schrijfwijzen. De Zoekwoordenplanner wekt zo ten onrechte de indruk dat er zoiets als een zoekvolume bestaat. Waarom doet hij dat? Mensen die online zoeken gebruiken nog steeds al deze verschillende zoekwoorden. Waarom voegt Google ze dan samen?

WAT DOET BOOSTABILITY ERAAN?

Ons onderzoeksteam voor zoekwoorden

Ons team dat zoekwoorden onderzoekt, is zorgvuldig alle accounts aan het uitkammen, afzonderlijke zoekwoorden aan het volgen en zoekwoorden aan het groeperen (meervoudsvormen, acroniemen, varianten, enz.) om de zoek- en trafficresultaten te laten zien die van ons verwacht worden. 

Hoe komt dit terug in het LaunchPad-rapportagesysteem van Boostability?

U kunt zich waarschijnlijk wel indenken dat gebieden niet erg nuttig zijn bij het onderzoeken van zoekwoorden, zeker niet als er ook exacte cijfers beschikbaar zijn. Ons team dat zoekwoorden onderzoekt, vult nu het laagste cijfer van elk gebied in LaunchPad in. Dit zijn de cijfers die we gebruiken voor onze lijst met aanbevolen zoekwoorden die we aan onze klanten of partners presenteren.

Meer informatie over de rapportages van LaunchPad.

WAAROM IS DEZE VERANDERING EEN VERBETERING?

Laten we positief beginnen.

Reken maar dat we allemaal nog getraumatiseerd zijn door het vermogen van Google om opeens het roer volledig om te gooien. Google heeft daarop beloofd om wijzigingen minder snel door te voeren en om grote veranderingen van tevoren aan te kondigen. Dit is een grote verbetering ten opzichte van vroeger, toen ze telkens onaangekondigd hun zoekmachinealgoritme aanpaste en zo het slechtste online verrassingsfeestje ooit gaf. We kunnen ze nu vertrouwen, want dit is exact wat ze voor deze update heeft gedaan.

Eind juni heeft Google aangekondigd dat deze update er in de eerstvolgende weken aan zat te komen. En nu, in september, kunnen we hem met eigen ogen zien. De nieuwe, trage, betrouwbare Google is een Google waar we wel mee kunnen leven. Dus, allereerst, we hoeven niet bang te zijn telkens als Google iets verandert.

Bekijk elke verandering van de positieve kant. Google is een immens bedrijf. Hoewel we mogen aannemen dat elke update uit eigenbelang voortkomt, is het de kernwaarde van het bedrijf Google om de wereld vooruit te helpen. Dat is positief. Je hoeft je dus niet blind te staren op het idee dat bedrijven alleen maar uit eigenbelang handelen en realiseer je dat Google honderden, zo niet duizenden mensen in dienst heeft die doorlopend analyseren hoe ze uw zoekervaring kunnen verbeteren.

Google concentreert zich op de grote lijn en als een bedrijf dat producten van Google gebruikt en geïnteresseerd is in zoekmachinerangschikkingen, moeten we allemaal de veranderingen steunen die zij de moeite waard vindt om door te voeren.

Bovendien worden we zo weer herinnerd aan het feit dat rapportages over zoekvolumes en geschatte kosten per klik (CPC) alleen maar indicatoren zijn. Op zichzelf vormen ze niet de uiteindelijke doelstelling van de zoekmachinemarketing.

WAT KAN IK DOEN OM MEE TE GAAN MET DE NIEUWSTE ZOEKWOORDENUPDATE VAN GOOGLE?

Elke verandering die Google doorvoert, is erop gericht om de situatie voor haar adverteerders te verbeteren. Net zo graag als u wilt stijgen in de zoekmachinerangschikking van Google, wil zij u bovenaan in haar zoekresultaten hebben. Hoewel Google deze reis ogenschijnlijk moeilijker heeft gemaakt, komt het erop neer dat zij u concretere stappen aanbiedt voor het hebben van waardevolle content.

Hieronder vindt u onze tips voor de vraag ‘Wat kan ik nu doen?’:

Wees geduldig

Omdat dit allemaal nieuw is, zijn we er gewoon nog niet uit. We zijn op dit moment aan het testen en testen en testen! Vervolgens analyseren we elke verandering in de strategieën die we toepassingen. En we wachten af.

Geen paniek

De slechtste zet die u kunt doen, is ervan uitgaan dat u weet wat dit allemaal inhoudt en uw zoekwoorden en strategie volledig anders inzetten om mee te kunnen gaan met wat u verwacht dat er zal gebeuren met uw zoekmachinerangschikking. Het is beter om rustig af te wachten en te zien of er iets verandert in uw rangschikking en om dan pas een ander plan van aanpak op te stellen.

Onderzoeken

Eerst worden de veranderingen zichtbaar en zal Google haar eigen analyse uitvoeren van het aantal websites dat door laatste algoritme-update getroffen is. Daarna zal zij u laten weten (op haar eigen manier) wat u eraan kunt doen om de negatieve gevolgen ongedaan te maken, mocht het zo zijn dat uw website een van de sites was die door de aanpassing is weggegleden in de rangschikking.

Kijk naar de feiten

Zelfs de allergrootste veranderingen van Google hadden betrekking op minder dan 4% van alle websites. De laatste wijzingen troffen minder dan 1% van het totaal aantal websites. Veranderingen zoals deze lijken zich vooral te richten op de grotere spelers die bij bepaalde zoektermen niet in de zoekresultaten voor horen te komen.

VOOR- & NADELEN

Een betere klantenervaring is toch goed? We zoeken allemaal op het internet, soms zelfs lang voordat we ondernemers waren geworden. Als consumenten van online zoektermen zouden we allemaal blij moeten zijn als de zoektermen die we gebruiken ons relevantere content bezorgen. Bij het zoeken hoeven we dan niet telkens onze zoekwoorden aan te passen om precies datgene te vinden waar we naar op zoek zijn.

Als adverteerder en als ondernemer is uw eerste reactie misschien paniek. U vreest dat u al die tijd en het moeizaam verdiende geld dat u aan zoekwoordvariaties hebt uitgegeven, over de balk hebt gesmeten. Hoewel uw gevoelens gegrond zijn, ligt het toch anders. Uw tijd en geld zijn niet verspild en wel hierom:

Stel dat u zich met uw advertentiecampagne gericht hebt op zoekwoorden met een laag zoekvolume. Vervolgens wilde u door middel van zoekwoordvariaties en door u als lokale aanbieder te positioneren, stijgen in de zoekmachinerangschikking. Dit werkt nog steeds, u hebt nog steeds zoekwoordvariaties nodig om letterlijk boven de massa uit te stijgen.

Als ondernemer bent u misschien boos, omdat u ziet dat al uw inspanningen voor een betere zoekmachineoptimalisatie tevergeefs zijn, zoals het gebruik van longtailzoekwoorden (zoekwoorden met een statistische ‘dikke staart’, ) om niet in het hoge zoekvolume van bepaalde SEO terecht te komen. Omdat bepaalde zoekwoorden door Google samengevoegd zijn, wil dat niet meteen zeggen dat uw inhoud nu minder relevant is geworden of dat al uw inspanningen uit het verleden plotseling niet meer meetellen.

De voordelen:

Het is handig bij het onderzoeken van zoekwoorden voor uw eigen content en voor ‘off-site’ content (content op andere websites die naar die van u linken) en bij het analyseren van de informatie voor ‘keyword targeting’ (doelgericht gebruik van zoekwoorden om bij juist die zoekwoorden hoog te eindigen). Om bij meerdere zoekopdrachten tegelijk aanwezig te zijn, hoeft u nu alleen maar de manier waarop u naar nieuwe zoektermen zoekt, aan te passen.

Met andere woorden, stel dat u de zoekterm ‘seo’ gebruikt. Voorheen zou Google u dan alleen de belangrijkste resultaten voor dat ene zoekwoord tonen.

Maar seo betekent eigenlijk hetzelfde als zoekmachineoptimalisatie. Dat wist Google natuurlijk ook wel: ze is zelf met die term gekomen! Maar nu heeft ze ook besloten dat het in het belang van haar zoekmachine is om deze twee afzonderlijke zoekwoorden als één en dezelfde te zien. Hiermee wil ze beter inspelen op de intenties van de gebruiker.

Met als gevolg dat we nu een tijdperk betreden waarin de beleving van de klant belangrijker zal zijn dan ooit. ‘Brand intent’ (de intenties van een merk) zal het nieuwe modewoord worden. Hier zal iedereen zich op richten. Ging het voorheen om ‘content’, in 2017 zal ‘intent’ online de scepter zwaaien.

Deze update brengt ons in de richting van een nieuwe situatie. Om voor een zoekopdracht de relevantste content in de zoekmachineresultatenpagina’s weer te geven, zullen zoekmachines naar merken kijken en niet langer puur naar het gebruikte zoekwoord.

Adverteerders zullen hun verwachtingen hierop moeten aanpassen en merken dat zowel zoekwoorden, als de nu gebruikte zoekwoordgroepen ongeveer dezelfde resultaten opleveren, zowel in de pagina’s met de zoekmachineresultaten als voor hun traffic.

Een ander voordeel is dat het voorlopig nog mogelijk is om bij Google de gegevens op te vragen van de vroegere rapportages voor zoekwoorden. Search Engine Land stelt dat het mogelijk is om de gegevens van afzonderlijke zoekwoorden te vinden door met de Zoekwoordplanner van Google naar kleine variaties te kijken. Voeg deze variaties toe aan uw plan en selecteer ‘review plan’ of ga gewoon aan de slag met ‘plan uw budget en krijg prognoses’.

Als u het plan beoordeelt, moet u het bereik van de datums aanpassen, een bod invoeren en klikken op het tabblad voor zoekwoorden. In deze Engelstalige afbeelding vindt u hier meer informatie over. Als u dit gedaan hebt, kunt u de informatie zien van de afzonderlijke zoekwoorden.

De Nadelen:

Hieronder een aantal bekende problemen en nadelen, veroorzaakt door deze recente zoekwoordwijziging van Google:

Gebruik van externe tools

Tools van derden om uw AdWords-account mee te beheren (voorbeeld WordStream) gebruiken nog de oude specificaties van Google voor afzonderlijke zoekwoorden en zoekwoordvariaties. Zo’n bedrijf moet zijn systeem volledig updaten om ervoor te zorgen dat zijn tools de zoekwoordveranderingen nauwkeurig weergeven. Zij zullen terughoudend omgaan met het doorvoeren van zulke aanpassingen. Als Google met een update komt, betekent dit meestal dat er nog een veel grotere aankondiging aan zit te komen.

Geflatteerde cijfers

U kunt zich voorstellen dat als zoekwoorden samengevoegd worden, de zoekvolumes voor variaties die vroeger een laag volume hadden, er nu geflatteerd uitzien. Aangezien adverteerders niet langer elk afzonderlijk zoekwoord zien, zal het moeilijk zijn om vast te stellen wat een zoekwoordvariatie voor u betekent in de zoekresultaten.

Misschien denkt u nu wel: “Wat maakt het allemaal uit? Het komt toch allemaal op dezelfde pagina terecht met de resultaten van de zoekmachine.” Dat is waar. Maar een bepaalde zoekopdracht kan op allerlei verschillende manieren geformuleerd worden en net dat vierde of vijfde woord extra bij een zoekterm kan een wereld van verschil uitmaken in de lijst van zoekresultaten die iemand te zien krijgt. Daarom zijn variaties nog steeds belangrijk. Het zal alleen wel erg moeilijk worden om te kunnen bepalen welke variatie het belangrijkst is zonder eerst het zoekwoord uit te proberen en te testen.

Websiterapportages

Het maakt geen verschil of u uw zoekwoordrapportages in het LaunchPad-systeem van Boostability (dat al we bijgewerkt hebben) bekijkt of rechtstreeks in de Search Console van Google. Deze verandering is van invloed op uw ‘share of voice’ (uw aandeel van de totale advertentiemarkt) en op de gegevens over de trends van uw zoekwoorden. De zoekwoorden die gerapporteerd en gevolgd worden, zullen drastisch verschillen van wat u in het verleden zag. Ook zullen ze minder nauwkeurig zijn. De ‘share of voice’ wordt berekend aan de hand van het zoekvolume ten opzichte van de rangschikking in de zoekmachineresultaten. De trendgegevens zijn ook gebaseerd op het zoekvolume. Nu begrijpt u wellicht dat zelfs de Google-pagina met verhalen die nu ‘trending’ zijn, zal veranderen. In het algemeen is deze verandering bedoeld om de verhalen die nu ‘trending’ zijn, doelgerichter te maken.

Wat anderen zeggen over deze verandering (Engelstalige links)

Search Engine Watch: Google’s Keyword Planner Just Became More Inaccurate by Chris Lake (Search Engine Watch: De Zoekwoordplanner van Google is zojuist nog onnauwkeuriger geworden, door Chris Lake)

Performics: Google’s Keyword Planner Search Volume Changes: Implications For Marketers by Jennifer Hyla (Performics: Zoekvolumeveranderingen bij de Zoekwoordplanner van Google: Gevolgen voor marketeers, door Jennifer Hyla)

The SEM Post: Google’s Keyword Planner Now Combines Keywords For Search Volume by Jennifer Slegg (The SEM Post: De Zoekwoordplanner van Google voegt zoekwoorden samen voor de zoekvolumes, door Jennifer Slegg)

Search Engine Land: What the heck is going on with Google Keyword Planner? By Ginny Marvin (Search Engine Land: Wat hebben ze nou gedaan met de Zoekwoordplanner van Google? door Ginny Marvin)

Search Engine Land: How to get the old Google Keyword Planner volume data by Patrick Stox (Search Engine Land: Hoe bij de oude volumegegevens van de Zoekwoordenplanner van Google te komen, door Patrick Stox)

HEBT U NOG MEER VRAGEN OVER DEZE VERANDERING?

Geen probleem! Wij helpen graag, daar zijn we zijn. Hieronder vindt u een aantal manieren waarop u uw vragen beantwoord kunt krijgen:

  • Neem online deel en laat anderen uw vraag beantwoorden door hieronder een reactie te geven op dit artikel.
  • Tweet uw vragen aan @AskBoost on Twitter
  • Tweet uw vragen persoonlijk aan mij @CazBevan, ik ben er om te helpen
  • Vraag het live tijdens een chat. Bezoek hiervoor tussen 8 a.m. en 5 p.m. (MST) onze website hier
  • Stuur me een Snap en ik zal uw vraag live beantwoorden via Snapchat op areyouwithcaz
Share:

subscriber