In de wereld van het online zoeken is Google de echte koning. Google is zo’n ingeburgerde term dat het zelfs als werkwoord wordt gebruikt, net zoals Skype en Facebook. In de SEO-wereld proberen sommigen politiek correct te zijn en de term ‘zoekmachines’ te gebruiken, of ze noemen Google, Bing en Yahoo allemaal steeds als ze het over zoekmachines hebben, maar wie houden we voor de gek? We spelen allemaal het spelletje van Google. Maar wat ís nou eigenlijk het verschil tussen Google, Bing en Yahoo? Doen ze allemaal precies hetzelfde en doet Google het gewoon iets beter? Of zijn er verschillen waardoor er één in een bepaalde situatie gewoonweg beter is dan de andere? Of gebruiken de meeste mensen Google gewoon omdat we die het best kennen?

DE BEDRIJVEN

We zijn bezig met het ontleden en uitleggen van de verschillen tussen Google, Bing en Yahoo, maar dat is niet zo eenvoudig als het uitleggen van de verschillen tussen McDonald’s, de Burger King en Wendy’s. Google is een bedrijf met een reeks producten die allemaal iets te maken hebben met zoeken en de zoekmachine is zijn belangrijkste product. Bing is een zoekmachine die ook een paar andere zoekmodules heeft. En Yahoo is op zichzelf helemaal geen zoekmachine maar een portal op het web met een zoekmachine die mogelijk gemaakt is door Bing.

Deze en andere verschillen dragen allemaal bij aan de effectiviteit (of het gebrek eraan) van het zoekvermogen van deze bedrijven. Maar we bewaren de bedrijfsanalyses voor een andere keer en richten ons op de verschillen die voor de klant merkbaar zijn en de verschillen in zoekmachines en de ermee samenhangende zoekresultaten (SERP’s). En zo krijgen we ook een beetje zicht op SEO.

DE SERPS

GOOGLE

world cup google doodle

Naast het constant veranderen van het Google logo is Google Instant het meest in het oog springende verschil op de zoekpagina van Google voor een desktop. De bedoeling ervan is om de gezochte informatie sneller te laten zien: de informatie die de gebruiker zoekt is vaak al zichtbaar zonder dat diegene op ‘enter’ hoeft te drukken. De gebruiker kan stoppen met het invullen van zoektermen in het balkje als de gewenste resultaten verschijnen, zelfs als de zoekterm nog niet volledig is ingevuld. Als u bijvoorbeeld ‘bevolking van Zw’ intypt (zonder op ‘enter’ te duwen), geeft Google al de resultaten voor de ‘bevolking van Zweden’. Als u daarna verder gaat met typen en de zoekterm toch ander was, zoekt Google automatisch op de resultaten voor die zoekterm, zonder dat u op ‘enter’ hoeft te drukken.

google image population ofGoogle laat ook ‘kolommen met antwoorden’ zien bovenaan bij de SERP’s voor antwoorden op veelgestelde vragen. Deze kolommen staan boven de links naar artikelen, nieuws en gevonden website voor de gebruikte zoekterm(en). De kolommen verschijnen vaak snel in antwoord op de vraag van de gebruiker. Deze kolommen dienen dus ook om de vraag van de gebruiker nóg sneller te beantwoorden, in dit geval zonder dat er op een link geklikt hoeft te worden. Verschillende soorten antwoord kolommen bevatten definities van woorden, informatie over vluchten, tijden waarop een film in de bioscoop draait, informatie over een bevolking en allerlei andere informatie. Nog een snelle manier om een antwoord te vinden, en die uniek is voor Google, is om te zoeken op ‘films in de bioscoop in (uw woonplaats)’. Google geeft dan boven de eerste 10 zoekresultaten een horizontale lijst van de films die op dit moment in de bioscoop in uw woonplaats draaien.

In de SERP’s van Google verschijnt aan de rechterkant soms ook een kolom met een preview van informatie voor die zoekopdracht. Deze rechterkolom is het product van Googles Knowledge Graph en bevat vaak afbeeldingen, teksten van Wikipedia en aanverwante informatie en zoekopdrachten. Wanneer u ingelogd bent op Chrome, zijn er zelfs buttons waar u op kunt klikken om u te helpen herinneren aan een gebeurtenis.

BING

bing homepageVergeleken met Googles eenvoudige witte pagina is de homepage van de zoekmachine van Bing veel meer visueel ingesteld. In de achtergrond heeft Bing ook links naar trivia en nieuws verwerkt. Aan de onderkant van de homepage is een ‘carrousel’ met nieuws. Verder werkt de zoekmachine gewoon op dezelfde manier als een traditionele zoekmachine. Voer een zoekterm in en druk op ‘enter’. Bing heeft ook ‘antwoordkolommen’ voor SERP’s, maar deze zijn veel minder dynamisch dan die van Google. Bing heeft ook zijn eigen kolommen aan de rechterzijde, ‘Snapshots’ geheten. Deze lijken erg op de Knowledge Graph results van Google.

Neem ons voorbeeld van de zoekterm de ‘bevoking van Zweden’. Bing heeft een antwoordkolom met een grafiek van de populatie en ook Snapshots van Wikipedia, interessante feiten en aanverwante zoektermen.

De extra’s van de SERP’s van Bing in het bijzonder worden steeds effectiever en Bing lijkt constant meerdere soorten antwoordkolommen toe te voegen, in een poging bij te blijven bij Google. Een uniek onderdeel van Bing is Bing Rewards. Wanneer u ingelogd bent, kunt u punten verdienen voor elke Bing search. Deze kunnen ingewisseld worden voor cadeaukaarten en er kunnen prijzen mee worden gewonnen.

YAHOO

yahoo sidebar 2Zoals eerder gezegd is Yahoo eigenlijk eerder een internet portal dan een zoekmachine, met het doorzoeken van het web als een van de belangrijkste kenmerken. De homepage van Yahoo ziet er veel versierder uit en is interactiever dan die van Google of Bing. Er staat een breed scala aan producten en kenmerken op, die de gebruiker verbinden met nieuws, shoppen, reizen, e-mail, Tumblr, Flikr en veel meer. De zoekmachine van Yahoo is mogelijk gemaakt door Bing, maar Yahoo beheert het ontwerp en de resultaten die weergeven worden op de SERP’s (Search Engine Land heeft veel informatie over de overeenkomst tussen Yahoo en Bing). Er is een klein aantal antwoordkolommen en er is geen rechterkolom bij de SERP’s van Yahoo. Als u dus zoekt op ‘bevolking van Zweden’, krijgt u maar een stukje informatie van het CIA World Factbook, wat nog enigszins een antwoordkolom voorstelt. Als u de definitie van een woord opzoekt, zult u een soortgelijk resultaat krijgen.

DE RESULTATEN

 

Niet alleen zijn er verschillen tussen de antwoordkolommen en de andere ‘extra’s’ die bij de verschillende SERP’s weergegeven worden, de organische zoekresultaten verschillen ook. Zelfs SERP’s van Yahoo en Bing kunnen verschillen, afhankelijk van de gebruikte zoekterm, ook al gebruiken beide dezelfde technologie.

Met betrekking tot de organische resultaten geeft Google recente zoekresultaten een hogere waardering dan Yahoo en Bing. Yahoo kijkt consistent naar de resultaten die het meest overeenkomen en deze resultaten en discussies zijn vaak jaren oud (als ze dan nog überhaupt relevant zijn). Als we zoeken op ‘standaardzoekmachine opera’, zijn de eerste 4 resultaten van Google bruikbaar en in de afgelopen 6 maanden geschreven. Yahoo kwam met een artikel uit 2013, een MacWorld forumpost uit 2003, een google.com resultaat zonder datum en dan nog een reeks Yahoo-antwoorden uit 2010, 2012 en 2013. Bing gaf resultaten die erg overeenkwamen met die van Yahoo, maar dan zonder de Yahoo-antwoorden. Hoewel het tijdstip niet voor alle zoektermen van belang hoeft te zijn, kan de technologische industrie in een paar jaar erg veranderd zijn en hoe recenter de informatie is, hoe beter.

Google weet ook uw intenties beter te interpreteren. Toen ik bijvoorbeeld op ‘Oekraïne conflict’ zocht, liet elke zoekmachine nieuws, video’s en afbeeldingen op de eerste pagina zien, maar het verschil was dat het eerste resultaat bij Yahoo een Wikipedia-pagina was over Oekraïne en dat Bing die pagina in de rechterkolom liet zien. Google daarentegen toonde een aantal recentere pagina’s over het conflict dat nu speelt in Oekraïne.

Een zoekopdracht naar ‘wanneer komt Spectre uit’ (de nieuwste James Bond-film) leverde vergelijkbare resultaten op. Het eerste resultaat van Yahoo was een BBC-artikel over de nieuwste Bond-film, maar er verscheen ook een antwoord van answers.com over het Nerf-pistool ‘Spectre’ en een paar Yahoo-antwoorden (van 5-7 jaar geleden) die niets met de nieuwste film van doen had. De releasedatum van de film stond niet in de SERP’s. Bing en Google lieten beide de releasedatum zien en hadden beide een rechterkolom die inhoudelijk over de film ging. Maar de eerste resultaten van Bing gingen ook over het Nerf-pistool ‘Spectre’ en Bing had maar 3 resultaten die daadwerkelijk over de film gingen. De SERP’s van Google gingen voor 100% over de film en 66% van de resultaten op de SERP’s toonden de releasedatum.

Alle resultaten van Bing en de meeste van Yahoo bevatten wel het word ‘Spectre’. En Bing probeerde elke soort informatie over dat woord te geven. Maar ik wilde weten wanneer de film Spectre draaide en Google interpreteerde dit niet alleen perfect maar had ook nog andere, boeiende bronnen.

AFBEELDINGEN

Beeldende resultaten op Yahoo en Bing kunnen afkomstig zijn van Flikr. Voor Yahoo is dit logisch omdat Flikr een service van Yahoo is. Maar voor Bing? Misschien valt dit onder de overeenkomst met Yahoo. Het echte problem is hier dat door de overvloed aan afbeeldingen van Flikr, de resultaten minder te maken hebben met de gebruikte zoekterm.

Toen ik bijvoorbeeld mijn naam als zoekterm invoerde op de afbeeldingensectie van de zoekmachines van Google, Bing en Yahoo, kwamen Bing en Yahoo terug met een enorm aantal afbeeldingen van Flikr en op de meeste waren niet eens personen te zien. Google liet mij daarentegen afbeeldingen van mezelf zien, en ook op de meeste andere afbeeldingen stonden mensen. Google wist dus opnieuw beter dan Yahoo/Bing wat ik wilde. Ik heb deze zoekopdracht uitgevoerd zonder ingelogd te zijn op een Google-account, en op een computer en browser die ik nooit eerder had gebruikt.

LOKAAL

google chiropractor provoLokale zoektermen laten de meeste overeenkomsten zien tussen Google, Bing en Yahoo. Al ziet elke SERP er anders uit, ze bevatten allemaal lijsten van adressen, ratings, kaarten, websites van bedrijven en advertenties. De zoekresultaten waren dezelfde en verschilden vooral qua volgorde. Elke zoekmachine gebruikt Yelp en Urban Spoon voor lokale zoekopdrachten naar eetgelegenheden en laten bij lokale zoekopdrachten naar bedrijven eerst de adressen van hun eigen bedrijven zien (na de advertenties). Bing wint het qua design van de SERP’s met betrekking tot de lijst met lokale eetgelegenheden door haar horizontale lijst van restaurants die er veel beter uitziet dan de kortere en verticale Yelp-lijsten van Google en Yahoo.

HET SEO PERSPECTIEF

Hoewel deze post vooral ging over het gebruik van de verschillende zoekmachines, is het ook mogelijk om qua SEO een aantal conclusies te trekken naar aanleiding deze informatie. Wat betreft de lokale zoekopdrachten is het duidelijk dat de adressenlijst de belangrijkste informatie is. Deze is bij elke zoekmachine te zien. Bing, Yahoo en Google hebben allemaal hun eigen adressenlijsten en deze zijn belangrijker dan de andere zoekresultaten. Daarbij komt dat, hoewel elke zoekmachine haar eigen algoritme heeft en de resultaten op een andere manier indeelt, de resultaten afdoende overeenkomen, zodat u geen verschillende SEO-tactiek nodig hebt voor een optimaal gebruik van Google of Bing.

Er is natuurlijk voordeel te behalen door uit te zoeken hoe beide zoekmachines werken en hoe u daarmee om moet gaan. Maar denk niet dat u twee (of drie) compleet verschillende SEO-strategieën nodig hebt. Zoekmachines zijn er vooral mee bezig om de gebruiker te voorzien van relevante informatie. Daarom zijn SEO-tactieken – vooral het technisch optimaliseren van de website en het aanbieden van relevante en bruikbare informatie en een consistente, gebruikersvriendelijke ervaring – voor alle grote zoekmachines belangrijk. Wat betreft het zoeken in het algemeen, komen er per zoekmachine, afhankelijk van de zoekterm, verschillen nuances en algoritmen bij kijken. De zoektermen over het conflict in Oekraïne gaf dezelfde resultaten bij alle SERP’s. De zoektermen over de releasedatum van Spectre en die over Opera gaven verschillende SERP’s per zoekmachine. Google heeft twee derde van de markt in handen, zodat het aanpassen van uw SEO-tactieken aan de algoritme van Google zeker de moeite waard is. Bing/Yahoo beheersen een groot deel van de rest van de markt en u zult zelf moeten inschatten of het voor uw bedrijf de moeite waard is om een SEO-strategie voor Bing te ontwikkelen.

DE CONCLUSIE

Ik persoonlijk blijf voor nu Google gebruiken. De hoeveelheid waarmee Yahoo antwoorden in SERPs verschijnen is

Ik persoonlijk blijf op dit moment Google gebruiken. Het aantal Yahoo-antwoorden dat in de SERP’s opduikt is voor mij genoeg om me van Yahoo weg te houden, en hoewel Bing steeds meer dingen net zo goed doet als Google, is Google nog steeds de allerbeste in wat ze doen. Welke verschillen tussen Google, Bing en Yahoo zijn u opgevallen? Wat zijn de favoriete ‘extra’s’ van uw favoriete zoekmachine?

Share:

subscriber