Misschien overweegt u het gebruik van iFrames om ermee een link naar andere een website te maken zonder daarbij een duplicaat te creëren. Een iFrame is een deel van HTML-syntaxis en staat voor ‘inline frame’. iFrames maakt het mogelijk om door middel van een code een andere website op uw site te plaatsen, een pagina binnen in een pagina als het ware. Maar als u gebruikt maakt van het materiaal van een andere website, loopt u dan het risico op een mogelijk lagere SEO-status van uw website? We gaan in op deze en andere vragen, zodat u met vertrouwen de keuze kunt maken iFrames wel of niet te gebruiken.

HOE MAAK IK GEBRUIK VAN IFRAMES?

U kunt een iFrame creëren door een code, zoals hieronder, in te voegen:

<iframe src=”URL of page being embedded”></iframe>

U kunt ook de grootte en breedte van de ingevoegde website aanpassen en er een balkje voor het scrollen aan toevoegen.

WANNEER KAN IK EEN IFRAME GEBRUIKEN?

Er zijn verschillende redenen om iFrames te gebruiken. Zo kunt u ze gebruiken voor video’s van YouTube, een slideshows van SlideShare, kaarten van Google of materiaal van een advertentie. U kunt iFrame zelfs gebruiken voor PDF-bestanden, zodat gebruikers ze niet hoeven te downloaden als een document. Een iFrame werkt als een ‘inline’-afbeelding, waarmee u materiaal van een andere website kunt gebruiken zonder dat u dat plagieert op uw website.

WELKE PROBLEMEN ZIJN ER BIJ HET GEBRUIK VAN IFRAMES?

In het verleden konden Google en andere zoekmachines het materiaal binnen in een iFrame niet doorzoeken. Hoewel bezoekers de inhoud dus wel konden zien, konden hun robots dit niet. De inhoud van de iFrame kon dus niet geïndexeerd worden om de SEO-gegevens van een website te verbeteren. In sommige gevallen konden de robots wel binnen in een iFrame komen maar konden ze er daarna niet meer uit. Met als gevolg dat de inhoud niet geïndexeerd werd als onderdeel van de website.

Tegenwoordig kunnen de webcrawlers probleemloos heen en weer reizen tussen de normale website en iFrames. Het is soms zelfs zo dat een iFrame de SEO verbetert als de inhoud van de iFrame SEO-vriendelijk is.

ZORGEN IFRAMES VOOR PLAGIAAT?

Omdat een iFrame naar een andere webpagina verwijst in plaats van deze te dupliceren, zorgt een iFrame niet voor plagiaat. Tweet Dit De zoekbots herkennen de tag <iframe> en zullen daarom achteraf de inhoud niet registeren als plagiaat van een andere website. In plaats daarvan registreren ze de bron-URL in de HTML-syntaxis en gaat de eer dus naar de originele website.

ZIJN IFRAMES VOOR GOOGLE HETZELFDE ALS ‘CLOAKING’?

‘Cloaking’ is een term voor het aanbieden van andere informatie aan zoekmachines dan u aan uw bezoekers aanbiedt. Deze tactiek kan uw SEO-rangschikking verslechteren. Het doel van het rangschikken is om de gebruikers de best mogelijke resultaten te laten zien en cloaking zou ervoor kunnen zorgen dat uw een goeie SEO heeft, hoewel de inhoud van uw website slecht is. Omdat bij iFrames de bron duidelijk in de HTML-syntaxis terug te vinden is, begrijpen de zoekmachinerobots dat de inhoud die uw bezoekers zien dezelfde is als die waarnaar met de link verwezen wordt. iFrames zijn dus iets anders dan cloaking.

HOE KAN IK EEN IFRAME MEER ZOEKMACHINEBESTENDIG MAKEN?

Zorg ervoor dat een zoekmachinerobot toegang heeft tot de inhoud van uw iFrame. Dit kunt u het gemakkelijkst doen door de file robots.txt in de iFrame te indexeren. Met deze tool kunt u ervoor zorgen dat een zoekmachinerobot wel of geen toegang heeft tot de inhoud van uw pagina. Het kan zijn dat dit niet meer nodig is, aangezien robots erop ingesteld zijn om uw gehele website te bekijken. Meer informatie over de file robots.txt, lees u op onze blog Robots.txt and SEO: Overview & Implementation.

We raden u aan om u te verdiepen in Google Webmaster Central voor meer informatie over dit onderwerp en voor andere mogelijke crawlfouten op uw site.

WAT IS NU DE INVLOED VAN IFRAMES OP DE RANGSCHIKKING VAN MIJN SITE?

Omdat zoekmachines de inhoud van iFrames beschouwen als de inhoud van een andere website, kunt u er maar het beste van uitgaan dat er geen enkel effect is. iFrames zijn er niet voor bedoeld om uw rangschikking te verslechteren of verbeteren. Tweet Dit

Wel is het aan te raden iFrames niet te gebruiken op belangrijke pagina’s waarvan u wilt dat ze hoog in de zoekmachineresultaten terechtkomen, omdat de inhoud van deze frames u niet helpt bij uw SEO-rangschikking. Plaats in plaats daarvan bruikbare, unieke informatie op deze belangrijke pagina’s en bewaar de iFrames voor andere pagina’s. Dit is het wat betreft iFrames en SEO. Voor meer tips, trucs en hacks voor SEO kijkt u regelmatige even op onze blogs voor updates.

Share:

subscriber