Toen u met uw bedrijf voor het eerst de wereld van social media betrad, had u waarschijnlijk niet verwacht dat het beheren van uw accounts op social media zo ingewikkeld zou zijn. Als het een 13-jarige lukt om voor elke selfie miljoenen volgers te krijgen, dan moet het u ook wel lukken om genoeg volgers voor uw bedrijf te krijgen om een aardige verkoop binnen te halen.

Maar als u enige ervaring met social media stamt uit uw eigen profielen, dan loopt u belangrijke data mis die het online succes van uw bedrijf kunnen bepalen. In tegenstelling tot een persoonlijke pagina, die vaak de uitingen zijn van de hoogte- en dieptepunten van de gemoedstoestand van één persoon, moet uw aanwezigheid op social media consistent, professioneel en aantrekkelijk zijn om langdurig van voordeel te kunnen zijn voor uw bedrijf.

Lees onze blog om de vijf slechtste gebruiken voor social media te weten te komen, zodat uw bedrijf door uw posts op social media niet online voor gek komt te staan.

1.GEEN RICHTLIJNEN VOOR HET HANDELSMERK

Bedrijf die geen richtlijnen opzetten voor hun handelsmerk lopen het gevaar op social media over te komen als humeurige tieners of onervaren robotten—en ze verspillen hun tijd en energie aan campagnes die nauwelijks effect sorteren. Voordat u een profiel aanmaakt of op ‘post’ klikt, moet u besluiten wat voor soort imago u voor uw merk wilt hebben. [Twitter bird icon: http://ctt.ec/8oNGm]

Bepaal de toon van uw bedrijf, het logo en het beeldmateriaal dat u wilt gaan gebruiken, evenals uw doelgroep. Als u een klein ambachtelijk bedrijf hebt met een knusse, lokale uitstraling, dan gebruikt u een traditionele, eenvoudige toon om de klanten in uw regio te bereiken. Als u daarentegen producten voor extreme sporten verkoopt, zult u zeer energieke uitdrukkingen en dynamische foto’s inzetten om de verbeelding van uw klantenbestand te stimuleren.

Zodra u het imago van uw merk hebt bepaald, richt u zich op uw doel. Achter elke tweet, update van uw Facebookstatus of post op Instagram moet een bepaalde strategie zitten. Train uw medewerkers om uw imago te vertegenwoordigen, en u zult op elke socialmediaplatform een consistente boodschap voor uw potentiële klanten creëren.

2.MONOLOOG IN PLAATS VAN DIALOOG

Nu u het beeld van uw bedrijfsimago bedrijf hebt vastgelegd, denk u misschien dat u nu volop posts moet gaan plaatsen over uw geweldige producten en diensten. Uw pagina op social media hoort toch alleen maar over u te gaan, toch?

NEE. Platforms als Facebook, Twitter, Pinterest en YouYube zijn erop gericht om klantencontacten te leggen—en niet om uw producten in hun gezichten te houden als een kleine, opdringerige verkoper. Doe uw voordeel met die gesprekken door meer over uw klanten te weten te komen en speel vervolgens in op hun behoeften. Als uw pagina weinig meer is dan een eindeloze stroom nauwelijks verholen opschepperijen over uw bedrijf, zullen uw potentiële klanten hun interesse verliezen en uw loyale volgers wegblijven.

3. UW VOLGERS SPAMMEN

We kennen allemaal wel iemand die vijf keer per dag een update post over wat hij aanheeft, wat hij eet voor ontbijt, lunch, avondeten en ‘s nachts als snack, en wat zijn inhoudsloze meningen zijn over de grillige politieke situatie. Er is op het internet een woord voor dit syndroom: ‘ oversharing’.

Om uw volgers niet te overstelpen met informatie die ze onbelangrijk of zelfs vervelend kunnen vinden, houdt u in de gaten wanneer en hoe vaak u iets online plaatst.

Studies hebben aangetoond dat internetgebruikers ’s ochtends naar LinkedIn en Google+ kijken en in de middag Facebook en Twitter afgaan. Deel rond deze tijden een korte, inzichtelijke aanbevelingstekst met een afbeelding erbij om uw volgers visueel te prikkelen. Voorkom dat u te veel updates achter elkaar deelt, omdat u dan het gevaar loopt dat u de nieuwsfeed overspoelt, waardoor uw volgers u berichten zullen laten verbergen.

U moet er ook voor zorgen dat de inhoud van uw posts niet voor spam doorgaan. Als u elk individu dat uw bedrijfsnaam noemt, gaat retweeten of op uw blog zet, zullen uw lezers er snel genoeg van krijgen om overal op uw naam te stuiten.

Zelfs bruikbare hulpmiddelen, zoals links in een tekst en hashtags, kunnen nadelig zijn voor uw posts als ze te vaak gebruikt worden. [Twitter bird icon: http://ctt.ec/n79re] Als uw #handelsmerk in elke #post #te veel #hashtags bevat, zullen uw #gebruikers aannemen dat u alleen maar aandacht wilt en uw onderliggende boodschap negeren. Houd het bij maximaal één of twee hashtags, en houdt uw bedrijf verre van hashtags met beledigende, negatieve of expliciete inhoud—hoe populair die ook mogen zijn.

4. METEN VAN DE VERKEERDE GEGEVENS

Als uw volgers erbij hebt gekregen, wil dat niet zeggen dat u ook uw bereik hebt vergroot. [Twitter bird icon: http://ctt.ec/nz339] De helft van uw volgers kan bestaan uit andere merken die ook een groter hun aantal volgers willen hebben. Nog eens 25% kan bestaan uit robotten gemaakt om geld te verdienen met gratis geschenken en online uitverkopen. Dan blijft er maar 25% over die in feite op uw posts reageert.

Gebruik analysesoftware die niet alleen u ‘likes’ en volgers bijhoudt, maar ook de betrokkenheid van uw publiek bij uw activiteiten. Met tools als Google Analytics of Hootsuite kunt u data uit al uw platformen op social media verzamelen om uw populariteit en de mate van uw betrokkenheid bij uw volgers bij te houden.

5. NIET TOEPASSEN VAN DE CONVERSIETRECHTER

Wat uw doelstelling betreft, is minder meer. Wanneer u zich op één enkele doel richt (zoals het vergroten van het aantal leads of naamsbekendheid), dan hebt u één bedoeling met al uw online posts en interacties. Gooit u daarentegen allerlei bedoelingen op uw pagina’s op social media, dan loopt u het gevaar dat uw volgers in de war raken of dat mensen zelfs op andere websites dan die van u terechtkomen.

Zoals u kunt zien, zijn er vele manieren om het verkeerd aan te pakken met social media. Maar als u deze vijf algemene valkuilen vermijdt, kun u het merk creëren dat u altijd al hebt wilt hebben en kunt u op nieuwe manier met uw klanten in contact komen. Onthoud deze vijf tips bij het maken, posten of aanpassen van uw plan van aanpak voor social media en u hoeft er niet bang te zijn voor wat het internet van uw bedrijf vindt.

OVER ABIGAIL PACE

Abigail Pace is één van de weinige extroverte personen in het team van Onsite Copy. Wanneer ze niet blogt of kopij redigeert voor klanten van Boostability, geniet ze van de melodieuze klanken van ABBA, maakt ze haar eigen pasta of houdt ze zich als liefhebber bezig met de politiek.

Share:

subscriber