Er is een kans dat u gehoord hebt van ‘Mobilegeddon’, de langverwachte update van het algoritme van Googles, uitgevoerd op 21 april jl. Ook al brengt de update niet zo veel veranderingen met zich mee als de naam misschien doet vermoeden, toch is het erg belangrijk voor uw bedrijf dat u een website hebt die gebruiksvriendelijk is voor mobiele telefoons. Zoals Boostability CEO Travis Thorpe het verwoordt: “Het maakt niet met welke updates Google komt, Google is alleen geïnteresseerd in een goede gebruikerservaring van zijn klanten. Als u zorgt dat uw klanten de beste gebruikerservaring hebben, dan heeft u niets te vrezen van om allerlei updates.”

Door ons te richten op de gebruikerservaring en niet op de update zelf, wordt duidelijk hoe belangrijk een mobielvriendelijke website is. Bedenk bijvoorbeeld dat 90% van het internetverkeer op Google via een mobiel apparaat verloopt! Daarom is het nu meer dan ooit van belang dat uw site er op een mobiel net zo uitziet als op een desktop. Daarbij komt dat 46% van de mobiele bezoekers aan uw website minder geneigd is om ook bij de websites van uw concurrentie te kijken, en 30% van de mobiele gebruikers zal gewoon niets kopen als uw website niet in orde is.

Nu u weet dat een mobielvriendelijke website cruciaal is voor de ervaring van uw bezoekers, rijst de vraag hoe u erachter kunt komen of u het goed gedaan hebt of dat u uw mobiele website moet aanpassen? In een poging om te stimuleren dat websites mobielvriendelijker worden, heeft Google een gebruikershandleiding uitgebracht voor een optimale mobiele website en een applicatie gemaakt om de mobielvriendelijkheid ervan te testen. We hebben hier een samenvatting van gemaakt om u te helpen uw website mobielvriendelijker te maken.

HEEFT #MOBILEGEDDON INVLOED OP UW WEBSITE? VOLG DEZE 3 STAPPEN OM DAT TE WETEN

1. MOBIELE SEO AUDIT

Ongeacht of uw website al mobielvriendelijk is of niet, het uitvoeren van een ‘mobiele SEO audit’ garandeert dat Google uw website correct kan lezen en uw mobiele inhoud goed weergeeft.

Begin met het valideren van uw site met de Google tool die de mobielvriendelijkheid test. Let erop dat de site afbeeldingen en andere bronnen goed weergeeft, evenals CSS en JS.

U kunt ook gebruik maken van de tool ‘Rapportage mobiele gebruiksvriendelijkheid’ van Google Webmaster. Deze tool wijst u op problemen voor mobiele bezoekers, zoals het gebruik van Flash, niet goed geformatteerde inhoud en ingevoegde elementen die te dicht op elkaar staan.

Controleer de rapportage van de Google Webmaster Tool Crawlen en selecteer het tabblad ‘Smartphone’ om vast te stellen of de smartphonecrawler van Google problemen heeft gevonden bij het crawlen van uw site, zoals:

  • Worden essentiële onderdelen van uw website geblokkeerd? Zijn al uw pagina’s bekeken en geïndexeerd zoals het hoort?
  • Geven uw pagina’s soft404’s of 404’s, wat wil zeggen dat ze niet gevonden worden?
  • Welke pagina’s en XML-sitemaps geven een foutmelding?

Gebruik de toepassing Fetchen als Google in de Webmaster Tools en selecteer de optie ‘Mobiele Smartphone’ om te zien hoe de smartphonebots van Google uw belangrijkste pagina’s zien. Let daarbij op de volgende vragen:

  • Kom ik op de juiste pagina terecht of word ik doorverwezen naar een onbelangrijke pagina?
  • Is de inhoud toegankelijk?
  • Zijn alle SEO-elementen, zoals de titel en de metadescriptie van alle pagina’s, goed overgenomen?
  • Is de website goed omgezet (inclusief de relevante annotaties, http-status, gebruikers agentdetectie, etc.) op basis van de door u gekozen mobiele-siteconfiguratie?

Als u deze analyse voor de gehele website wilt uitvoeren, kunt u crawltools als Screaming Frog of DeepCrawl gebruiken die het toestaan om de Google smartphonebot als een ‘user agent’ in te zetten.

De snelheid van uw website is een belangrijk onderdeel van de optimalisatie. Ze is ook een factor voor het bepalen van de rangschikking van uw mobiele en uw desktopsite. Gebruik de tool ‘PageSpeed Insights’ van Google om uw site op eventuele snelheidsproblemen te controleren.

U kunt ook het rapport Speed Suggestions in Google Analytics (zie onder Behavior > Site Speed) gebruiken, dat een geavanceerd mobiel segment heeft, om erachter te komen welke pagina’s die de meeste mobiele bezoekers trekken snelheidsproblemen hebben. Zo kunt u van snelheid een prioriteit maken voor deze pagina’s.

2. EVALUEER HET GEDRAG VAN UW TRAFFIC & DE MOBIELE ZICHTBAARHEID VAN UW WEBPAGINA

In Google Webmaster Tools kunt u door middel van het filter ‘Mobiel’ in het Search Queries rapport zien wat bij mobiele zoektermen de populairste zoektermen zijn en welke pagina’s mobiel het best bekeken worden.

Als u dit rapport bekijkt, probeer dan de volgende vragen te beantwoorden:

● Zijn de beste zoekresultaten voor mobiel zoeken gelijk aan die van de desktop, of niet?
● Zoeken uw mobiele bezoekers naar dezelfde informatie als uw desktopbezoeker?
● Welke zoekresultaten hebben een hoge doorklikratio (CTR), ook al staan ze niet op de eerste plaatsen? En welke hebben een lage CTR, hoewel ze juist wel bovenaan staan?
● Welke zoektermen en pagina’s stijgen in populariteit en welke dalen er?

Verder kunt u het geavanceerde mobiele segment van Google Analytics gebruiken om het mobiele zoeken en het mobiele gebruik verder te analyseren.

Bekijk dit rapport om erachter te komen:

● Wat bij normaal internetgebruik de beste pagina’s en de conversieperspectieven zijn.
● Welke pagina’s een hoger bouncepercentage en een lagere conversiebeoordeling hebben.
● Of het mobiele gebruik op deze pagina’s hetzelfde is als dat via de desktop en tablet.

Gebruik het Mobile-rapport (onder Audience) van Google Analytics om erachter te komen welke mobiele apparaten het populairst zijn onder uw bezoekers.

Bekijk vervolgens hoe de pagina’s die de meeste bezoekers trekken – en de eerder gevonden pagina’s die het best scoren bij mobiel zoeken – op deze mobiele apparaten gezien worden door ze te emuleren met de Chrome Developers Tools Device Mode.

Herhaal deze zoekopdracht, maar dan met de beste zoektermen om te zien hoe uw pagina’s er in de zoekresultaten op een mobiel apparaat uitzien. U kunt er zo ook achterkomen wie uw grootste concurrenten zijn bij het zoeken op een mobiel.

3. ZORG ERVOOR DAT U BIJ MOBIELE ZOEKOPDRACHTEN CONCURREREND BENT & CONTROLEER DE PRESTATIES

Gebruik tools als SEMrush, SearchMetrics, Sistrix of SimilarWeb om te ontdekken welke zoekwoorden uw concurrenten gebruiken. Met deze informatie kunt u tot meer potentiële zoekwoorden komen.

(SimilarWeb biedt ook een ‘Mobile Web Traffic’-rapport waarmee u het niveau en de trend van de mobiele bezoeken aan uw website kunt zien. Dit kunt u vergelijken met die van uw concurrentie.)

Zodra u een lijst hebt van de door uw concurrentie gebruikte zoekwoorden, kunt u deze samenvoegen met de zoekwoorden van de beste zoekresultaten, zodat u in Google Webmaster Tools een fantastische lijst van zoekwoorden heeft.

Deel deze woorden in categorieën in en voer met de Google Keyword Planner een zoekopdracht naar zoekwoorden uit. Naast het vinden van mogelijk nieuwe zoekwoorden, laat de Keyword Planner u ook ‘mobiele trends’ en ‘breakdown by device’ zien, waarmee u een idee krijgt van de omvang en de trends van het zoeken op een mobiel. Deze informatie helpt u bij het rangschikken van uw zoekwoorden op basis van hun potentie.

Als u weet op welke zoekwoorden u zich moet richten, gaat u verder met het bijhouden en controleren van uw vooruitgang.

Door een tool voor ‘ranking tracking’ te gebruiken die ‘mobile rank tracing’ ondersteunt – zoals de ‘position tracking’-optie van SEMrush of Advanced Web Ranking – houdt u bij waar u en uw concurrentie staan met betrekking tot de door u gevonden zoekwoorden die belangrijk zijn. Dat zijn de zoekwoorden die u de beste zichtbaarheid geven bij een mobiele zoekopdracht en de zoekwoorden die voor u de meeste potentie hebben.

Ga na welke van uw pagina’s het goed doen bij bepaalde zoekwoorden en kijk naar de pagina’s waar uw concurrentie goed mee scoort. Achterhaal de reden van eventuele verschillen in rangschikking tussen u en uw concurrenten aan de hand van een op-mobiel-gerichte concurrentieanalyse die u op kunt zetten met URL profiler (zoals hier beschreven). U kunt ook ‘alerts’ in Google Analytics aanzetten om automatisch geïnformeerd te worden over veranderingen in uw mobiele traffic.

Bij het bekijken van de laatste mobiel-vriendelijke update van het algoritme van Google kwam de SEO-Director van Boostability, Andrew Eagar, erachter dat maar 4% van de websites zich naar aanleiding van deze update had aangepast. Toen hij verder keek, bleek dat de update voor heel veel websites nauwelijks een verandering in rangschikking betekende. Toch blijft Eagar erbij dat mobiele verbeteringen en updates aan uw website belangrijk zijn. Mobiele optimalisatie blijft belangrijk, omdat het belangrijk is voor de gebruikers.

Share:

subscriber