Toen SEO nog in haar kinderschoenen stond, in de jaren negentig, was het gemiddelde aantal woorden aan content op een webpagina ongeveer 75. Nu hebben de beste websites er meer dan 1000 woorden en het lijkt erop dat dit alleen nog maar meer wordt! Als dit algemeen bekend zouden zijn, dan zou de gemiddelde websitebeheerder zich zeker afvragen: ‘Moet ik echt zó veel inhoud geschreven hebben om mijn website succesvol te laten zijn?” Niet per se… De gemiddelde inhoud bedraagt tegenwoordig zo’n 300 tot 450 woorden. Maar zoekers/gebruikers laten zien dat ze liever de diepte in willen en dat ze eerder willen vinden wat ze zoeken – en een lange inhoud is een manier om dit te leveren.

Hummingbird en alle andere updates van Google dwingen de websitebeheerders  om hun content te heroverwegen. Kwaliteit wordt belangrijker dan kwantiteit, nu semantisch zoeken steeds machtiger wordt. Door deze veranderingen worden websites die in de behoeften van hun klanten voorzien direct belonen.

Voordat u zichzelf de vraag stelt of u genoeg inhoud hebt, neem een stapje terug en vraag uzelf af:

  • Weet ik wat de content op elke pagina moet vertellen?
  • Voorziet mijn content in de behoeften van mijn klant?
  • Voorziet mijn content de klant van informatie die ze willen en nodig hebben om verdere stappen te nemen?
  • Is mijn inhoud makkelijk te lezen en begrijpelijk voor mijn klanten?

Als u deze vragen beantwoord hebt, kunt u inschatten hoe groot uw probleem daadwerkelijk is.

Maar wacht… er is geen ‘perfect aantal woorden’, dus hoe kunt u bepalen hoeveel woorden aan content u op elke pagina moet plaatsen?

KIJK NAAR UW CONCURRENTIE

Vergelijk de kwantiteit (en kwaliteit) van uw website met die van uw concurrentie. Denk aan bepaalde zoekwoorden, concepten en zoekopdrachten waarvan u wilt dat uw bedrijf er een goed rangschikking bij krijgt, typ die op Google in en open de eerste vijf sites die u ziet. Bereken het gemiddelde aantal woorden van de corresponderende pagina’s (homepagina’s, productpagina’s, informatiepagina’s, etc.). Daarna vergelijkt u dat met uw eigen pagina’s om te zien in hoeverre met elkaar overeenkomen. Dit is een goede manier om te komen tot een geschikt aantal woorden per pagina.

Als enkele of meerdere van uw pagina’s 200 woorden af meer afliggen van het gemiddelde van die van uw concurrenten, overweeg dan om uw informatie nog een keer goed te herschrijven door tekst eraan toe te voegen of weg te laten. Het is misschien nodig om de inhoud anders in te delen, of onder te verdelen door nieuwe pagina’s aan te maken. Kijken hoe de concurrentie dit aanpakt, kan u hierbij helpen.

  • Hoeveel onderwerpen worden er besproken op de pagina’s van uw concurrenten?
  • Hoe diepgaand wordt er op de onderwerpen ingegaan (en hoe diepgaand zou dat moeten zijn)?
  • Hoe zijn de pagina’s georganiseerd en met elkaar verbonden?
  • Hoe worden specifieke problemen geschetst en aangepakt?
  • Welke acties zijn er ondernomen om de lezer door de site te laten bewegen?

OPMAAK

De meeste online gebruikers zitten maar 10-20 seconden op een pagina en als ze niet makkelijk vinden wat ze zoeken zijn, gaan ze weg. Té veel inhoud (vooral zonder alinea’s) zal online gebruikers intimideren en hen van uw webpagina en uw site verjagen. Te weinig materiaal of slecht vormgegeven materiaal zorgt er alleen maar voor dat de lezer onbevredigd blijft.

Boven op een geschikt aantal woorden moet u er ook voor zorgen dat uw inhoud visueel goed gestructureerd is door de inhoud goed op te maken. Kies een passend lettertype (de meeste lezers hebben het liefst een sans serif-achtig lettertype). Zorg ervoor dat de tekst gemakkelijk vluchtig te lezen is door korte alinea’s, dikgedrukte letters, kopjes en opsommingstekens te gebruiken (waar nodig).

Een slimme vormgeving zal een lezer die weinig tijd heeft helpen om snel te vinden wat diegene zoekt (en dat waarderen ze).

VRAAG HET UW VRIENDEN

Vraag uw vrienden of kennissen of ze uw website willen bekijken en de inhoud willen lezen, voordat uw site online gaat. Zij kunnen u wijzen op fouten, overbodige of irrelevante informatie of zaken die moeilijk te lezen zijn. Neem hun suggesties serieus in overweging, want hun meningen komen vaak overeen met die van uw gemiddelde lezer.

HET BELANGRIJKSTE

Hoewel u het ideale aantal woorden op een pagina wilt hebben, moet u uw content niet aan gaan vullen met allerlei onzin! Het kan in het begin best lastig zijn om uw pagina’s vol te krijgen maar gebruikers zullen niet de moeite doen uw inhoud te lezen als u niets te zeggen hebt. Als u het erg moeilijk vindt om op genoeg inhoud te komen om een pagina mee te vullen, dan is het onderwerp misschien niet geschikt om een eigen pagina te krijgen.

Gelukkig is voor Google kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Als u dus relevante informatie presenteert, werkende links hebt en voldoende actie onderneemt, dan is er met uw woordenaantal niks aan de hand.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan en ontdekt hoe u uw inhoud kunt verbeteren of uw zoekmachinerangschikking kunt verhogen, of bel Boostability op 1-800-261-1537!

Share:

subscriber